A lábtörlő szerepe a lakás tisztán tartásában

A lábtörlő szerepe a lakás tisztán tartásában Mielőtt belépünk egy lakásba, letöröljük lábunkról az út porát, latyakosabb időben a nedvességet és a sarat is. Ezzel megakadályozzuk, hogy behordjuk a szennyeződéseket a házba, s hogy többletmunkát okozzunk a ház asszonyának.

 

 

Ebben az az ajtóban fekvő kis szőnyegdarab van segítségünkre, ami jó esetben minden ház előtt ott van, de általában nem is vesszük észre. Csak ösztönösen belépünk a lábtörlés után a lakásba, s ügyet sem vetünk rá, hova tiportuk a piszkot a cipőnkről.

 

Láthatjuk tehát, hogy amilyen kicsi a lábtörlő, olyan nagy a házban a jelentősége. Nézzük meg, hogy mit tud ez a kis kárpit, hogyan és hova helyezzük el, és hogyan tudjuk szakszerűen tisztítani!

 

A lábtörlők előnyös elhelyezése

 

A lábtörlő szerepe a lakás tisztán tartásábanLábtörlőkkel általában a bejárati ajtók előtt találkozhatunk, de az előtérben is elhelyezhetünk egyet. Ide inkább nagyobb javasolt, míg kint egy kisebb is elég lehet. A benti szennyfogó szőnyeg felszívja a maradékot, amit a kintinek esetleg nem sikerült.

 

Arra ügyeljünk, hogy az ajtó se nyitáskor, se záráskor ne akadjon el a szőnyegben, mert az nagyon kényelmetlen lehet nekünk. Ezért a vásárlás előtt érdemes pontosan felmérni, hogy mekkora méretre, illetve milyen vastagságra lesz szükségünk.

 

A kültéri lábtörlő az ajtóval legyen összhangban, a beltéri az előszobabútorral is harmonizáljon. Ha csúszásgátló szennyfogó szőnyeget használunk, az minket is megvéd a balesetektől, illetve nem kell folyton igazgatnunk, ha kedve támad odébb mászni.

 

A lábtörlők takarítása 

 

A lábtörlő anyaga nem egészen olyan, mint a beltéri szőnyegeké, hiszen ennek jóval strapabíróbbnak kell lennie. A csatasorban elöl áll a lakás többi szőnyege előtt, megóvja azokat a sok-sok szennytől. A lábtörlő anyaga erősen nedvszívó kell legyen, hogy felfogja a vizet, ami így nem kerül be a tiszta helyiségekbe.

 

Igen ám, de a sok koszt, amit magába szív, időnként el is kell belőle távolítani, mert ha nem így tennénk, akkor egy idő után visszafelé sülne el a dolog. Még több szennyeződést hordanánk be a lakásba, mert a lábtörlőről is kerülne a cipőnkre.

 

Igénybevételtől függően, de átlagosan havonta egyszer érdemes egy takarítást eszközölni. Először poroljuk ki a száraz lábtörlőt egy arra alkalmas helyen, ahol senkit és semmit nem zavarunk vele. Aztán porszívóval távolítsuk el a szőnyeg belsejéből a maradék port. Ezután következhet a vizes tisztítás, amit semleges mosószerrel végezzünk és egy puha kefével szabaduljunk meg a maradék kosztól is.

 

Milyen legyen a lábtörlő színe?

 

A legtöbb lábtörlő fekete vagy sötétszürke színű, ami nagyon praktikus is, hiszen ezek nyelik el legjobban a szennyeződéseket, ezeken látszanak meg legkevésbé a foltok. Ám léteznek izgalmasabb színek is a Szőnyeg textil webáruház lábtörlő kínálatában, amelyek szintén sötétek, így a hatásuk ugyanaz, csak egy kicsit mutatósabbak.

 

Választhatunk barna, kék, vagy piros lábtörlőt is. A praktikum mellett fontos az esztétikum is, hogy ne csak hasznos, hanem szép is legyen a szőnyeg.