Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyét is elérte az országos lassulás

Az országos lakáspiacon látható visszafogottság Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye átlagáraira is látható. A vármegyében az eladásra szánt használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára májusban 453 ezer forintot tett ki, ami az egy évvel korábbinál 20 százalékkal magasabb szintet jelent, de januárhoz képest csak 3 százalékos volt a drágulás. Hasonló a helyzet Nyíregyházán, a használt lakások 532 ezer forintos átlagos négyzetméterára minimális 3 százalékos emelkedés januárhoz képest.

 

 

Éves szinten még komolyabb emelkedésről van szó az országos lakáspiacon, de januárhoz képest sokkal szerényebb a drágulás. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye és Nyíregyháza adatai is összhangban vannak ezzel. Egyebek között ez derül ki az ingatlan.com vármegyei lakáspiac alakulását bemutató friss elemzéséből.

Nyíregyháza is visszavett a tempóból

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében az eladó használt lakások átlagos négyzetméterára 453 ezer forint volt idén májusban, ez 20 százalékos éves növekedést jelent, és 3 százalékkal haladja meg a januári szintet. A vármegyeszékhely is ezen az úton jár.

A nyíregyházi 532 ezer forintos ár 17 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, míg az év elejéhez képest minimális, 3 százalékos a drágulás. Mátészalkán is hasonló a helyzet: a mostani 315 ezer forintos négyzetméterár 24 százalékkal haladja meg a tavalyit. A januárihoz képest ugyancsak 3 százalékos az emelkedés. A vármegyében akadnak kivételek is, ahol még az idén is két számjegyű – 13, illetve 11 százalékos - volt a drágulás a tavalyi 33-20 százalékos többlet után. Igaz ez Kisvárdára és Nyírbátorra, ahol idén májusban 337, illetve 259 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár.

“Már tavaly nyáron látni lehetett, hogy véget ért a lakáspiaci drágulás az országos piacon, ezt a Központi Statisztikai Hivatal adatai is alátámasztják, hiszen tartós emelkedés után a múlt év utolsó három hónapjában az előző negyedévhez képest országos szinten 2,6 százalékkal csökkentek a lakásárak.” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az országos tendenciákat jellemezve. A korábbi évekhez képest tehát visszafogottabb lett a lakáspiac, ami egyebek mellett azzal magyarázható, hogy a mindennapi kiadások emelkedése és a gazdasági bizonytalanság miatt sokan későbbre tolták a lakásvásárlást.

Hogyan tovább?

Ahogy az ország minden részében, Szabolcs-Szatmár-Beregben is a lakáspiaci forgalom nagyban függ a fizetések alakulásától. Bár a vármegyében tavaly a nettó keresetek majdnem 20 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest, ám az országos 14,5 százalékos inflációval korrigált reálbérmutató alig 5 százalékos emelkedésről tanúskodott.

A munkanélküliségi ráta a vármegyében jóval magasabb a 3,9 százalékos országos átlagnál, ugyanis itt majdnem 9 százalékos volt tavaly. Ezek a gazdasági jelenségek pedig a lakóingatlanok piacára is hatással vannak.

A lakáspiaci aktivitás fokozódásához éppen ezért hosszú távon a reálbérek és a vásárlóerő növekedésére lenne szükség, és a lakáshitelkamatok csökkenése is ezt a folyamatot támogatná.