Az országostól eltérően alakult Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye lakáspiaca

Az országosnál visszafogottabb adatok jellemzik Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye lakáspiacát. Az ország lakossága 3,4 százalékkal 9,6 millió főre csökkent az előző, 2011-es népszámláláshoz képest. Közben Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében 5 százalékkal 529 ezerre mérséklődött a lakosok száma, a lakóingatlanoké pedig - az országos 4 százalékos bővüléssel szemben - stagnált ez 218 ezer darabos állományt jelentett. Egyebek mellett ez áll az ingatlan.com új elemzésében, amely a friss népszámlálási adatok alapján mutatja be a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei lakáspiacon bekövetkezett változásokat.

 

 

 

Hogyan változtak az ingatlanárak a vármegyében?

Az ingatlan.com adatai szerint idén júliusban összesen több mint 3300 eladó lakóingatlan szerepelt a vármegyei kínálatban. Azátlagos négyzetméterár 459 ezer forint volt, ami 119 százalékos drágulásnak felel meg 5 éves távlatban. Nyíregyházán az átlagos négyzetméterár 128 százalékkal 544 ezerre nőtt. A vármegyeszékhely agglomerációs övezetbe tartozó települései közül Nyírpazonyban 254 százalékkal 517 ezer forintra, Nyírteleken pedig 177 százalékkal 308 ezer forintra emelkedett az átlagos négyzetméterár.

Az is kiderül az ingatlan.com elemzéséből, hogy a legjelentősebb kínálattal rendelkező vármegyei településeket nézve Kisvárdán például 131 százalékkal 362 ezer forintra nőttek az árak, Nyírbátorban 130 százalékkal 258 ezer forintra, Mátészalkán 139 százalékkal 315 ezer forintra emelkedtek a lakóingatlanok átlagos négyzetméterárai.

Agglomerációs “boom” az országban

Az országos trendekről Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: “A 2011-hez képest bekövetkezett változások közül kiemelhető, hogy a nagyvárosok vonzáskörzetei az évtized nyertesei. Ennek hátterében az áll, hogy a legnagyobb népességű városokban jelentős lakáspiaci drágulás ment végbe, ezért sokan megváltak az ottani ingatlanjuktól és az agglomerációs települések felé vették az irányt, ahol alacsonyabb átlagos négyzetméteráron, sokszor nagyobb lakóingatlant tudtak vásárolni. Ez látszik abból is, hogy a Nyíregyháza környékén jelentős volt az áremelkedés az elmúlt időszakban.”

Balogh László hozzátette: Idén az országos lakáspiacon visszafogott a kereslet, ez részben a bizonytalan gazdasági környezettel, az árak korábbi jelentős emelkedésével magyarázható, ezért számos háztartás elhalasztotta a lakásvásárlást, költözést. Ugyanakkor a következő időszakban a kisebb, úgynevezett falusi csokos települések lakáspiaca felélénkülhet, mivel jövőre a mostaninál kedvezőbb feltételekkel lehet majd igénybe venni ezt a támogatást.