Macskaszőr – jobb, ha nem a szőnyegen landol

Ha egy olyan kisállattal osztod meg a hajlékod, amely gazdag szőrbundával büszkélkedhet, akkor a gyakori takarítás nem ismeretlen a számodra. Hiszen azoknak a szép szálaknak valamikor bizony ki kell hullaniuk. Ráadásul a cicusok, ezek a dorombolós állatok, évente két alkalommal még “nagyüzemi szőrcserébe” is kezdenek. Tavasszal le kell vetni a vastag téli bundát, míg ősszel pont fordítva, helyet kell biztosítani a vastag télinek.

 

 

 

A macskabunda ápolása

Ha szeretnéd elejét venni, hogy minden tele legyen cicaszőrrel a lakásban, nézz körül a Falatozoo.hu állateledel webáruház tisztítóeszközök, szőreltávolítók oldalán. Ha magad veszed kézbe a problémát, akkor talán sokkal kevesebb szőr jut majd a szőnyegekre, a kanapéra és a ruháidra.

Amíg nálunk, embereknél csak körülbelül 175-350 hajszálat, azaz szőrt lehet összeszámolni egy négyzetcentiméteren, addig a cicusok ennek sokszorosával büszkélkedhetnek. Akár még a 25000-et is elérheti ez a szám. A bundájuk fedőszőrből és aljszőrzetből áll. Az előbbi adja az állat színét és mintáját, míg a másik közvetlenül a bőr felett van. Rövid, puha és igen finom kis szálacskák ezek, amelyek igazán jó hőszigetelést biztosítanak.

A szőrkefélés és -fésülés egészséges és élvezetes

Ha van egy megfelelő macskaápoló fésűd vagy keféd, akkor besegíthetsz a kisebb vagy nagyobb bársonytalpú kedvencednek a szőrápolásban. A legtöbb macska ugyan nagyon lelkiismeretesen maga is elvégzi a mosakodást naponta több alkalommal is, de nem árt egy kis plusz támogatás. Ugyanis ha átkeféled a cicaszőrt, attól szép selymesen fog az csillogni. Sokkal jobb lesz tőle a bőr vérkeringése, és a gazdi-cicus közötti kapcsolat is sokkal szorosabbá válhat.

Vannak olyan macskák, akik imádják ezt, másoknak azért nem mindig fűlik hozzá a foga. Sok türelemmel azonban a legvérmesebbek is - idővel - hozzászoktathatók. Különösen igaz ez a hosszú szőrű fajtákra. Náluk a napi szőrkefélés elengedhetetlen.

 

 

Szép szőr helyes táplálással is

Biztos hallottad már, hogy a cicák szervezetébe jutó szőrszálak labdacsokká állhatnak össze a gyomorban és van, hogy ezt felöklendezik. A megfelelő szőrápolással nagyban csökken a bejutó szálak mennyisége és kellemesebbé válik így a cica élete is. A csak beltéren lakó macsek számára adj friss füvet, mert ez is elősegíti a szőrlabdák gyomorból való távozását. Már beszerezhetsz olyan jótékony hatású jutalomeledeleket is, amelyek elősegítik a szőrlabda feloldását. A lazacolaj vagy a lazacolaj-tartalmú ételek pedig kifejezetten jót tesznek a szőrzet egészségének.

Mint minden élőlénynek, a macskáknak is kiegyensúlyozott táplálékra van szükségük ahhoz, hogy egészségesen élhessék a mindennapjaikat. Ha ápolt, tiszta és csillogó a bundájuk, az annak a jele, hogy megkapják az életkoruknak, életmódjuknak és egészségi állapotuknak megfelelő tápanyagokat. Kis extra frizuraigazítással csak javíthatsz az összképen.