Mit tehetünk vadkár esetén?

Az autóvezetés gyakran társul különféle kockázatokkal. Ezek közül az egyik kiemelkedő számban előforduló esemény a vadkár. Legyünk ugyanis bármilyen jó sofőrök, nem tudjuk minden esetben megelőzni az ütközést a vadak hirtelen felbukkanásakor az úton.

 

 

Amikor ilyen baleset történik, számos teendőnk van, hogy minimalizáljuk a károkat, és megfelelően intézkedjünk az esetleges javítások vagy biztosítási beadványok kapcsán.

Biztonság és elsősegélynyújtás

A vadakkal való ütközés rendkívül ijesztő lehet, de az elsődleges szempont mindig a biztonság kell, hogy legyen a riadalom lecsengése után. Amennyiben lehetséges, húzódjunk az autóval az út szélére, jelöljük jól láthatóan a veszély forrását, esetleg a tetemet az utánunk érkezők számára, valamint amennyiben történt személyi sérülés, lássuk el, és/vagy hívjunk segítséget.

A kötelező biztosítás nem minden esetben jelent teljes körű védelmet, van, hogy cascora, vagy egyéb gépjármű-biztosításra is szükség lesz. Válogass az online elérhető biztosítási csomagok között, és gondoskodj a biztonságérzetről minden utazás idejére!

Jelentsük a balesetet a hatóságoknak!

Az autóval elszenvedett vadkár esetén jelentsük azonnal a balesetet a rendőrségnek, valamint ne feledkezzünk meg soha az illetékes vadásztársaságról sem. Mindkettő szerepet játszhat ugyanis a későbbi kártérítés igénylése során is.

Dokumentáció és kártérítés

Fontos, hogy az eseményt minél több fotón rögzítsük, de akár videós formában is felvehetünk jegyzőkönyvet a történtekről. A dokumentumok segítenek a káresemény pontosabb megítélésében és a biztosítási igényünk alátámasztásában.

Amint lehetséges, értesítsük a biztosítót a balesetről és közöljük velük az összes releváns információt, amely segíti az ügyintézést. A biztosító fel fogja venni velünk a kapcsolatot, és részletesen tájékoztat minket a teendőkről és a folyamatról.

 

 

Vizsgáltassuk meg az autót!

Az autóban bekövetkezett vadkár lehet apróbb külső sérülés vagy komolyabb belső károsodás is, ami első ránézésre akár nem is látszódhat. Ebből kifolyólag javasolt, hogy a járművet egy szakember vizsgálja át a károk pontos felmérése érdekében. Ezzel megakadályozzuk, hogy később rejtett problémák jelentkezzenek.

Kárrendezés

A vadkárért nem minden biztosítás téríti, így érdemes mindig alaposan átnézni a választott csomagot. Ezenfelül az ütközés körülményei, a kár értéke és a felelősség kérdése is befolyásolhatja a kifizetést.

Ha a választott csomag tartalmaz vadkár elleni védelmet, akkor a jármű javíttatására vagy akár pótlására is kaphatunk térítés, amennyiben az nem javítható. Az önrész vagy más kifizetendő összeg azonban változó lehet, ezért érdemes átnézni a feltételeket és az esetleges korlátozásokat.

A vadakkal való ütközés nemcsak fizikai, hanem érzelmi stresszt is okozhat, de megfelelő intézkedésekkel és a biztosító bevonásával könnyíthetünk a folyamatokon.