Szúnyog imágógyérítés lesz Nyíregyházán

2023. augusztus 16. napján (szerdán), - tartaléknapok 2023. augusztus 17. és augusztus 18. - az időjárás függvényében, a NYÍRVV Nonprofit Kft. megbízásából a Tréner Kft. légi úton 2477 hektáron szúnyog imágógyérítést (szúnyogirtást) végez Nyíregyháza város közigazgatási területén.

 

 

A légi gyérítést a kora esti órákban naplemente előtt egy órával kezdik.
A földi védekezés 210 hektár területen, ugyanezeken a napokon történik. Ennek során a füstölést melegköd-képző berendezéssel végzik a késő esti órákban.
A védekezésre használt szúnyogirtó szer (Deltasect Plus 1,2 ULV) emberekre, melegvérűekre nem veszélyes, hatóanyaga rövid idő alatt lebomlik.
A lakosság részére javasolt intézkedések:
A Katasztrófavédelem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ javaslata alapján a földi és a légi szúnyogirtás esetén is a szabadban tartott gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, szabadban szárított ruhákat a kezelés előtt javasolt összegyűjteni vagy letakarni.
A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni.

 

 

A kezelt területen lévő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni.
A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. Ezért a szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, továbbá rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.