Egy kis segítség, hogy könnyebben igazodj el a kültéri vakolatok között

Ha azt szeretnénk, hogy az otthonunk maradéktalanul megfeleljen az igényeinknek, nemcsak a belső terekre érdemes figyelni, hanem a külső falfelületekre is, elvégre azok kinézete, állapota is sokat nyom a latban.

 

 

A kültéri vakolat egy olyan alapanyag, amit a homlokzatra használunk annak érdekében, hogy egyrészt esztétikus megjelenést adjunk neki, másrészt pedig megóvjuk az időjárási elemektől és egyéb hatásoktól.

Ezeket a termékeket kiváló minőségben és széles választékban megtalálod a MesterekFutára vakolat kínálatában, de ha nehezedre esik a választás, akkor ezt az írásunkat mindenképp olvasd el! Most ugyanis segítünk eligazodni a különböző típusú vakolatok között.

Alapvakolat

Ha elkezdesz nézelődni a vakolatok között, akkor találkozhatsz alapvakolatokkal. Ezek tulajdonképpen olyan alapanyagokat takarnak, melyeket közvetlenül a falazóanyagra kell használni, tehát ezek fedik el a betont vagy a téglát. Ezeknek többféle típusa is létezik, megkülönböztetünk például hőszigetelő és vályogvakolatokat.

A hőszigetelő típusok olyan adalékanyaggal vannak ellátva, amiknek köszönhetően a vakolat kiváló hőszigetelő képességgel rendelkezik. Fontos azonban tudni, hogy nem váltják ki a hőszigetelő rendszereket, inkább jól kiegészítik azokat.

Manapság már kevés épület készül vályogból, ha viszont mondjuk egy régi vályogházat le akarunk vakolni, akkor erre a célra vályogvakolatokat érdemes használni. Ezek nem tartalmaznak cementet, és kitűnő légáteresztő képességgel rendelkeznek.

Vékonyvakolat

Ebbe az alkategóriába általában azokat a vakolatokat soroljuk, melyek vödrös kiszerelésűek és gyárilag elő vannak keverve. A nevüket onnan kapták, hogy egy vékony fedőréteget tudunk kialakítani velük, alapvakolásra nem alkalmasak. A hőszigetelő rendszer, illetve az alapvakolat fölé lehet használni őket.

Bár “vékonyak”, de ugyanúgy képesek megfelelő védelmet biztosítani a homlokzatnak, és esztétikailag is fontos szerepet töltenek be.

Falszárító vakolat

Amennyiben szükség van a tönkrement vakolat felújítására, hogy a bent rekedt nedvesség könnyebben el tudjon párologni, akkor érdemes falszárító vakolatot választani. Ezzel megakadályozhatjuk a penészesedést és a fal állagromlását.

 

 

Lábazati vakolat

Az épületek lábazatára kiemelt figyelmet kell fordítani, ugyanis közvetlenül érintkezik a talajjal, így nagymértékben ki van téve az olyan környezeti hatásoknak, mint amilyen például a fagy, a hó vagy a nedvesség. Ezen az épületszerkezeti elemen tehát másfajta, úgynevezett lábazati vakolatot célszerű használni, ami kellőképpen ellenálló.

Dönts tudatosan!

Láthatod, hogy valóban nagyon sokféle vakolattípus létezik, melyek között könnyű elveszni, ha nem ismerjük őket, és nem tudjuk, hogy melyik milyen tulajdonságokkal rendelkezik.

Bízunk benne, hogy a cikkünk elolvasását követően már sokkal tudatosabb döntést tudsz hozni, miközben a MesterekFutára vakolat kínálatában keresed a minden szempontból megfelelő termékeket.