Milyen adattárolókat alkalmazhat a kamerarendszerekhez?

A kamerarendszerek működtetése ma már mindennapos, értékeink, testi épségünk védelme kiemelt feladat. Ahhoz, hogy a környezetünket biztonságban tudjuk, nélkülözhetetlen az események nyomon követése és rögzítése.

 

 

 

Adattárolók kamerákhoz, kamerarendszerekhez

Az adattároló, adathordozó eszközök alkalmazása az életünk részévé vált. Lényegében a telefonunk, az e-könyv olvasóink mindegyike is ilyen adathordozónak számít, ahogy a táskák mélyén lapuló pendrive-ok is azok.

A következőkben azokat az adattárolókat vesszük sorra, amelyek az otthoni kamerákhoz is Riasztobolt.hu kínálatából is beszerezhetőek. Az adathordozók fajtáiról, azok jellemzőiről, a riasztó- és kamerarendszerekben betöltött szerepéről az alábbiakban olvashat.

HDD adattárolók

A merevlemezek (HDD) mágneses lemezekből tevődnek össze, amelyek tengely körül forognak, és az adatokat egy vagy több fej segítségével olvassák és írják. A merevlemez alapvető adattároló elemei, vékony, rugalmas anyagból készülnek, legfontosabb jellemzőjük a tárolókapacitás, ami azt határozza meg, hogy mennyi adatot képes tárolni az eszköz. A kapacitást gigabájtban (GB) vagy terrabájtban (TB) szokták megadni.

A megfelelő kapacitás kiválasztása fontos, az adattárolási igények a felhasználói tevékenységektől függenek. Például a videók szerkesztése vagy a nagy méretű fájlok tárolása nagyobb kapacitást feltételez. Kritikus tényező a sebesség, a fordulatszám (RPM), mert ez határozza meg az adatelérési időt. A merevlemezek különböző méretben kaphatóak, a leggyakoribbak a 3,5 hüvelykes és a 2,5 hüvelykes merevlemezek. Napjainkban már energiatakarékos a kialakításuk, csökkentett az üzemi hőmérsékletük, radikálisan kisebb a remegésük és a rázkódásuk forgás közben.

SD memóriakártya

Az SD memóriakártya olyan hordozható digitális tárolóeszköz, amelynek kártyaszerű az alakja. Hordozhatósága, energia nélküli adatmegmaradása, kis mérete, többszöri írhatósága miatt nagyon gyakori a felhasználása. Alkalmazzák őket például digitális fényképezőgépekben, táblagépekben, telefonokban, kamerákban.

 

 

A Secure Digital (SD) kártya nagy adatátviteli sebességet tesz lehetővé. A hagyományos SD kártya mellett sorra jelentek meg a kisebb méretű MiniSD, majd a még ennél is kisebb MicroSD kártyák is. Ezeket már a fényképezőgépek, videókamerák és a mobiltelefonok is képesek közvetlenül írni és olvasni.

Ma már léteznek olyan kifejezetten biztonsági kamerák képének folyamatos rögzítésére kifejlesztett adattárolók is, amelyek jobb hőtűréssel, hibajavító és élettartam-növelő funkciókkal gyors írási-olvasási képességgel rendelkeznek. Élettartamuk akár 10000 írási ciklus is lehet.

USB adattárolók

Az elérhető adattárolók közül az USB adattárolók pár GB-tól egészen 512GB-ig vannak forgalomban. Ez az USB-csatlakozóval egybeépített flash memória elektronikusan törölhető és újraprogramozható. A benne tárolt információk megőrzéséhez nem kell tápfeszültség.

Válasszon Ön is adattárolót a kamerához!