Mire kell figyelni a caladium gondozása esetén?

A szobanövényeket nevelők között egyre gyakrabban tűnnek fel a caladiumok, amiket akár virágboltokban, akár kertészetekben, de még a barkácsáruházakban is beszerezhetünk. Mutatós, színes és hatalmas leveleikkel, textúrájukkal kitűnnek a többi növény közül, így vonzó elemei lehetnek a gyűjteményünknek. Nagy előnyük, hogy a nyári időszakban nem foglalnak helyet, hiszen nyugodtan kitehetjük őket a szabadba.

 

 

De mire érdemes figyelni a nevelésük kapcsán? Ebben a cikkben erre a kérdésre adjuk meg a választ.

Mit kell tudni a caladiumokról?

A Tropical Home különleges növényei közé tartoznak a caladiumok, amik a kontyvirágfélék családjába tartozó virágos egyedek. Közép- és Dél-Amerikában őshonosak, természetes élőhelyükön pedig szeretik az árnyékos, szórt fényű, párás aljnövényzetet. Jó hír, hogy a caladium gumóról hajtható, így nagyon érdekes végignézni, ahogy a nem túl szép gumóból egy csodálatos növény fejlődik.

A gumókat a tél végén lehet beszerezni a boltokban, de a korábban vásárolt leveles változat gumóját gondosan eltéve át tudjuk teleltetni, így amint megjön a meleg, máris indulhat a hajtatás.

Minél nagyobb gumót veszünk, annál nagyobb az esélye, hogy a növény dús és erőteljes lesz. Nem árt azonban tudni, hogy a gumó nagyon könnyen megrohad, és kizárólag a melegben fejlődik optimálisan.

Semmiképpen ne hamarkodjuk el az ültetést, csak akkor rakjuk ki, ha már elég hosszúak a nappalok. Mivel a korai hajtatás során a növény nem jut elég fényhez, így a szárai vékonyra és hosszúra nőnek, nem lesz tartásuk, tehát lógni kezdenek.

Mire van szüksége a kifejlett növénynek?

A caladiumot olyan helyre érdemes tenni, ahol elegendő fényhez juthat, jobb azonban kerülni a közvetlen és erős napsütést, hiszen az könnyen megégetheti a növény vékony leveleit. A legjobb a félárnyékos terasz vagy erkély, de bátran kerülhet a kertbe is. Ehhez azonban legalább 15 fokos éjszakai hőmérsékletre lesz szükség, így április vége, május eleje előtt meg se próbálkozzunk vele.

Nem kell aggódni, hiszen a caladium lakásban is szépen fejlődik, ott csak a fény mennyiségére kell ügyelni. Amennyiben nem jut elég napsütéshez, a levelek kicsik és hosszúak lesznek, ráadásul a színük sem lesz az igazi. Napközben legalább 20-25 fokra van szüksége, tartósan 15 fok alatt tartva könnyen tönkremegy.

 

 

A caladium vízigénye

Ami az öntözést illeti, a növény alapvetően vízigényes, főleg a hatalmas nyári hőségben. Ugyanakkor a caladium érzékeny a túlöntözésre, két locsolás között hagyhatjuk, hogy a földjének felső része kiszáradjon. Az öntözések mellett pedig a nyári időszakban érdemes rendszeresen tápoldatozni is.

Mivel egy trópusi növényről van szó, így jól bírja a párás közeget. Amit viszont nem szeret, az a spriccelés, az ugyanis foltokat okozhat a leveleken, ami nem túl szép látvány. Mindenképpen legyünk óvatosak, ugyanis a rendszertelen locsolás vagy a túl alacsony páratartalom miatt takácsatkák jelenthetnek meg rajta.