Ki hitte volna: a szarvasmarhák is képesek kötődni az emberhez

Sokan úgy tartják, hogy a kutya az ember legjobb barátja, más állatok nem képesek hasonló módon szeretni a gazdájukat. Az interneten azonban vannak olyan videók, amelyek megcáfolják ezt. Bizonyos esetekben egy-egy tehén is képes olyan szinten kötődni az emberhez, mint egy eb.

 

 

A szarvasmarha rövid története

A szarvasmarhát mintegy tízezer éve háziasították Anatóliában, valamint a Közel-Keleten. Ahogy telt az idő, nem csak az volt fontos, hogy az állatok szelídek, engedelmesek legyenek. Legalább ilyen lényeges kérdéssé vált a jó hozam.

Manapság a világ számos pontján tartanak szarvasmarhákat, egy két évvel ezelőtti felmérés szerint a Föld 192 országában lelhetők fel ezek az állatok. Az átlagos állomány nagysága pedig több mint 1,5 milliárd volt akkor.

A tartásukhoz szükséges kellékek beszerezhetők az AnivetDirect webáruház Szarvasmarha tartástechnológia kategóriájából is.

 

Összetett érzelmi képességekkel rendelkeznek

 

A szarvasmarhák megfelelő tartásától függően az állatok képesek arra, hogy hasonlóan viselkedjenek, mint a kutyák. A tehenek is tanulékonyak, el tudnak sajátítani adott viselkedésmintákat, és épp úgy tudnak kötődni a gazdájukhoz, mint az ebek.

Azoknak nem kell bizonygatni, hogy mennyire komplex érzelmi képességekkel bírnak a szarvasmarhák, akik tartanak ilyen állatokat. Viselkedésük folyamatos nyomon követésével az egészségi állapotukról is fontos információkat lehet megtudni.

A tehenek testtartása, tekintete és hangadása is rendkívül árulkodó. Az állatok e módokon tudják kimutatni, ha félnek, stresszesek vagy éppen jó a közérzetük. Társas lényekről van szó, egymással és a gazdájukkal is nagyon erős kötődéseket képesek kialakítani.

 

Jó alkalmazkodóképességük van

 

A szarvasmarhák tanulnak abból, ami történik velük az életük során. Alkalmazkodnak az őket ért változásokhoz, és más állatokhoz hasonlóan pozitív megerősítéssel nevelni lehet őket. Ily módon el lehet érni, hogy a kívánt módon viselkedjenek.

Memóriájuk nagyszerű, képesek felismerni embereket, helyeket vagy tárgyakat. A szarvasmarhák a társaik érzelmeire is tudnak reagálni egyes kutatások szerint. Igyekeznek megoldani a felmerülő problémákat, sőt új megoldások kiötlésében is élen járnak.

 

 

 

Útmutató a szarvasmarhák kommunikációs jeleinek felismeréséhez

 

Az állatok kommunikációjának megértése összetett feladat. Elsősorban az állatok által kiadott hangokat kell figyelni, ezzel fejezik ki a különféle érzelmi állapotukat és állapotukat.

A félelmet, stresszt magas, hosszú bőgéssel jelzik ezek az állatok. Ilyenkor a testtartásuk merev, pupillájuk pedig kitágul. Ha nyögnek vagy morognak, akkor azzal az elégedetlenségüket, kényelmetlenségüket jelzik. A bökdösés a dominancia és az agresszió jele.

A szarvasmarhák farokcsóválással hessegetik el a legyeket és a szúnyogokat. Jó megfigyelni ennek intenzitását, mivel az örömüket, elégedettségüket is így mutatják ki. A nyalogatás barátságos gesztus részükről, így fejezik ki a bizalmukat és a kötődésüket. Kevesen tudják, de a macska dorombolásához hasonló hangot is ki tudnak adni a tehenek: ezzel fejezik ki, ha valami kellemes a számukra.