Hidraulika motorok szerepe a rendszerben

A hidraulika motorok számos hasonlóságot mutatnak a hidraulika szivattyúkkal. Akárcsak a szivattyúknál, a motoroknál is találunk hagyományos fogaskerekes, dugattyús és lapátos modelleket. Van azonban egy, csak a motoroknál megtalálható kategória is: az orbit rendszerű motorok.

 

 

Bármely típusra is legyen szüksége, vegye figyelembe az alkalmazási területet és intenzitást. Az MPH webshop oldalán elérhető hidraulika motorok között válogatva egész biztosan megtalálja a megfelelő terméket. Amennyiben bizonytalan a választás illetően, kérje szakértő segítségét.

A motorok működése

A motorok esetében nincsenek több körös rendszerek, azok minden esetben egykörösek. Fontos eltérés továbbá a szivattyúkhoz képest, hogy a motoroknál a belső résolaj általában nem vezethető vissza a szívóoldalra, hanem külön tankágba kell kötni, hogy az a lehető legkisebb nyomásveszteséggel a hidraulika tartályba folyjon.

A hidraulika motor nyomaték leadása arányos a kiszorított térfogattal, vagyis minél nagyobb a motor, annál nagyobb a nyomaték. A fizikai méret és fordulatszám megnövelésén túl, nyomás növeléssel is emelhetjük a leadott nyomatékot.

A bevezetőben említett orbit motorok viszonylag alacsony nyomás és fordulatszám-leadás mellett is képesek nagy nyomaték létrehozására. Számos felhasználási területtel rendelkeznek, járművek, futószalagok, anyagszállító szivattyúk és csörlők meghajtásánál is előszeretettel alkalmazzák őket.

Vezérlés

A hidromotorok forgásirányát mindig az áramlás iránya határozza meg. A motor vezérléséért az útváltó hidraulikus vezérlőszelep felel. Bizonyos speciális szelepekkel a forgás sebessége is módosítható, de csak minimális mértékben.

A forgás sebességének meghatározására alapvetően a központi folyadék áramlásszabályozása a megfelelő módszer, amit az erre a célra kialakított áramlás szabályzóval lehet hatékonyan elvégezni. Nagyon fontos, a megfelelő vezérlőszelep alkalmazása motor vezérlésére, ugyanis a nem jól kiválasztott szeleppel való működtetés tönkre is teheti a hidromotort.

 

A motor beépítése

Az eszköz meghajtása a motor által, a tengelykapcsolón keresztül történik. Kiemelkedően fontos, hogy a tengelykapcsolót műszaki és biztonsági szempontok szem előtt tartásával méretezzék. Ezáltal egy esetleges meghibásodás esetén elkerülhető az erőszakos hajtás, amely további károkat okozna a rendszerben.

Megfelelő nyomáshatároló szeleppel könnyedén be lehet állítani a maximális nyomatékot különböző irányokban és módokban is. A hidromotor beépítésekor fontos odafigyelni a résolaj elvezetés precíz bekötésére, ennek elmulasztása könnyen meghibásodáshoz vezethet.

Mivel a hidraulika motor kiválasztása és beépítése összetett, komplex feladat, minden esetben érdemes szakember segítségét igénybe venni, mert egyetlen hiba olyan láncreakciót indíthat el, ami az egész rendszerben komoly károkat képes okozni.