Nehéz rászánni magunkat az olvasásra!

A mai kor emberének olyan körülményekkel kell megküzdeni, amivel az elődeinknek soha sem kellett. Ez pedig nem más, mint a koncentráció fenntartása. A mai világban ugyanis rengeteg minden verseng a figyelmünkért. Nem elég, hogy milliónyi könyv, zene, újság, magazin, film és sorozat jelenik meg minden évben, sőt, talán számuk egyre csak nő, még az okoseszközök sem hagynak nekünk békét.

 

 

Pittyeg az okostelefon, villog a laptopon a beérkező e-mail jelzése, az okosóránk is felvillan, miközben a televíziónkra is jönnek az értesítések. A figyelmünket másodpercenként több tucat dolog próbálja elvonni. Hogy mitől? Hát a lényegtől! Hogy megéljük a pillanatot, és hogy el tudjunk mélyedni egy-egy tevékenységben. Mai írásunkban ezt a problémakört, illetve ennek egyik szegmensét vesszük górcső alá.

 

Sorozatnézés vagy olvasás?

 

Természetesen jól tudjuk, hogy nem lehet mindig szépirodalmat olvasni, sőt, nem is kell, hiszen akár a Mai-Könyv.hu kínálatát átnézve is számtalan krimit vagy éppen thrillert találunk.

Persze az igazi irodalmi érték elvitathatatlan a magasirodalom szerzőitől, ugyanakkor jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy bármilyen szórakoztató zsánerben megírt könyv is hordozhat jócskán értéket.

Gondoljunk csak Edgar Allan Poe-ra, Agatha Christie-re vagy épp a skandináv krimikre – senki soha el nem vitatná az irodalomtörténetben betöltött szerepüket. Ugyanakkor van még más is, amire ezek a stílusú könyvek képesek.

Egyrészt kapudrogként szolgálhatnak, és megnyithatják az olvasás birodalmát olyanok előtt is, akik korábban nem szerettek olvasni, másrészt visszaszoktatnak minket az olvasásra.

 

Meg kell tanulnunk újra olvasni és koncentrálni!

 

Bizony, mert ezt a harmadik évezred hajnalán újra meg kell tanulni!

A közösségi oldalak aktív felhasználói ugyanis a kutatások szerint nem tudnak elmélyülten olvasni, már csak gyorsan scannelik a cikkeket, és még egy rövid írásból is igyekeznek csak a lényeges szavakat kinyerni.

Ezzel szemben az értő olvasás egy lassabb, elmélyültebb tevékenység, amelyet ha nem űzünk, gyors ütemben fog romlani a koncentrációs képességünk.

 

 

 

Csak a jéghegy csúcsa!

 

Számtalan olyan illusztráció, sőt, olykor akár mémnek is nevezhető képek terjednek a különféle közösségi platformokon, melyek azt kürtölik világgá, hogy egy-egy könyv filmes adaptációja a sáros nyomába nem ér az eredeti műnek.

Hogy ez mennyire igaz, nem tisztünk eldönteni, annál is inkább, hogy ez egy meglehetősen szubjektív kérdés. Mindenesetre azt talán érdemes tanácsként megfogadni, hogy minden nap szánjunk legalább fél órát olvasásra, illetve minden egyes film vagy sorozat alapját képező könyvet olvassunk el előbb, és csak utána nézzük meg a mozgóképes változatot. Ha így teszünk, akkor hitelesen fogunk tudni véleményt formálni arról a bizonyos jéghegyről meg a csúcsáról.