Milyen a profi vágódeszka?

Azt gondolhatnánk, hogy a vágódeszka az egyik legkevésbé bonyolult konyhai eszköz, pedig igazából rengeteg szempontnak kell megfelelnie, hogy igazán hatékonyan szolgálhassa céljainkat a nagykonyhában.

 

 

 

Amit talán mindenki tud: a jó vágódeszka nem hajolhat, nem deformálódhat, nem repedhet, hiszen a keletkező rés remek búvó- és szaporodóhelyként szolgálhat a kórokozóknak.

Az is fontos, hogy jól tapadjon, legalábbis ne csúszkáljon a pulton, illetve van egy pár előírás is, amiknek meg kell feleljen.

Műanyag vagy fa?

Egyik legfontosabb döntés, hogy az alapanyag fa, avagy műanyag legyen. Utóbbi komoly előnye, hogy kisebb eséllyel deformálódik. Viszont a közhiedelemmel ellentétben a műanyag deszkát tisztítani nem is annyira egyszerű, mint gondolnánk. A vágás során a kórokozók elbújhatnak a mikrorepedésekben, ahonnan még hőhatással sem távolíthatóak el teljes mértékben.

A profik ezért sok esetben a fa deszkákat preferálják, persze itt sem mindegy, hogy milyen fából készül el az adott modell. A fáknak három nagy csoportja van: vannak az ízsemleges fák, a magas csersavtartalmú fák, illetve az egzóták.

Az első csoportba tartozik a nyír, a nyár, az éger. Nem befolyásolják az étel ízét, hiszen a csersavtartalmuk a nullához közelít, viszont éppen ezért a tisztításukra is nagy hangsúlyt kell fektetni.

A második csoport behozhatatlan előnye, hogy a csersavtartalom okán saját védelmi rendszerrel rendelkeznek a kórokozók ellen. Természetesen a nagyobb szennyeződéseket ezekről is el kell távolítani, viszont az antibakteriális hatású alapanyag magától is dolgozik, így a mikrorepedésekben a kórokozóknak nincs semmi esélyük. A vágóhidakon például szinte kizárólag akác és tölgy tőkét alkalmaznak, hiszen ezek csersavtartalma a legmagasabb.

Az egzóták, azaz az egzotikus fák jellemzően tartósak, víz- és sok esetben lúg-, illetve savállóak. Viszont sok esetben nem tesz jót a szervezetnek, ha a vágás során keletkező mikroszkópikus forgácsaik az emberi szervezetbe kerülnek. Ez a probléma egyébként ellenérv a műanyag deszkákkal szemben is. A vágódeszkának is használt egzotikus fák sorát gazdagítja a mahagóni, a teak, a rózsafa valamint a bambusz is.

 

 

Ragasztott vagy tönk?

A ragasztott deszkák javára írható, hogy sokkal kisebb eséllyel vetemednek, a szerkezet is tartósabb a ragasztásnak köszönhetően. A ragasztó anyaga viszont kardinális kérdés, hiszen csak élelmiszer-higiéniailag bevizsgált vegyszert szabad használni, mivel hő hatására kioldódhat, vagy forgácsolódva a szervezetbe kerülhet ott toxikus hatást kiváltva.

Vágódeszkák ételkategóriánként

A pékáruhoz az ízsemleges fák javasoltak, húsokhoz és akár a zöldségekhez is fontos a magas csersavtartalom. Viaszolással vagy egyéb bio felületkezeléssel megoldható, hogy az ételek ízét a deszka alapanyag ne befolyásolja.

A Nagykonyhai.com webáruházban minőségi műanyag vágólapok, vágódeszkák és hústőkék elérhetőek, az alapanyagok szeleteléshez pedig használhatja a különféle profi nagykonyhai szakácskés, szeletelőkés típusokat!