A nyíregyházi Sóstó Tófürdő vizét kifogásolták

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) az Európai Unió minősítési rendszere alapján nemrég értékelte a hazai természetes fürdővizek minőségét. A minősített hazai természetes fürdővizek 94%-a jó vagy kiváló, azonban a Tófürdő sajnos a "kifogásolt" kategóriába esett. Merjünk mégis fürdeni benne? Cikkünkből kiderül!

 

 

Hazánkban 2023-ban 283 természetes fürdővizet tartottak nyilván. Ezek közül 177 kapott kiváló, 52 jó és 10 tűrhető minősítést. Kifogásolt kategóriába 6 strand (a dunakeszi Duna-parti strand; a gárdonyi Tini Strand; a makói Maros Kalandpart; a nyíregyházi Sóstó Tófürdő; a soltvadkerti Vadkerti tófürdő és a zalaegerszegi Gébárti-tó strand) került.  A kifogásolt, vagy a nem ellenőrzött vízminőségű fürdőhelyeken a fürdőzők elsősorban hányással, hasmenéssel járó megbetegedésnek, szem- vagy fülgyulladás kockázatának vannak kitéve.

A tavat üzemeltető Sóstó – Gyógyfürdők Zrt. az alábbi közleményt adta ki ezzel kapcsolatban: "A gyakorlat szerint az arra kijelölt hatósági laboratóriumok minden természetes fürdővízből a szezonkezdést megelőzően, valamint a szezon során legalább havonta egy alkalommal vesznek vízmintát, ezek eredményeit alkalmanként értékelik, a határértékektől való eltérés esetén szükség szerint intézkedést rendelnek el. A természetes fürdővizek vízminőségével kapcsolatos minősítést ezzel szemben nem az alkalmanként elvégzett vizsgálatok után adja ki a hatóság, hanem a szezonkezdést megelőzően elvégzett vizsgálatot követően, az azt megelőző 4 év vizsgálatainak eredményeit egy matematikai képlet alapján kiértékelve. A matematikai képlet figyelembe veszi az eredmények átlagát, mely átlagot egy alkalomszerűen mért kiugró érték már jelentősen befolyásolhat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy attól függetlenül, hogy egy fürdőhely vízminősége pillanatnyilag kiváló, tehát fürdésre tökéletesen alkalmas, az adott fürdőhely a kifogásolt kategóriába kerülhet."

Hozzátették: "A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ egyéb szempontok alapján is értékeli a fürdőhelyeket egy-egy vizsgálat során, úgymint a víz színe, darabos szennyeződés vizsgálata, további mintavételek szükségessége egyéb vizsgálat céljából, a fürdővízhez tartozó partszakasz tisztasága, ezen szempontok alapján minden alkalommal rendben találta a hatóság a Tófürdőt, továbbá egyetlen olyan eset sem történt, hogy bármelyik fürdővendégünk valamilyen betegséget szerzett volna fürdőnkben! Társaságunk rendkívül nagy hangsúlyt fektet az általunk üzemeltetett fürdővizek kiváló minőségének biztosítására, hiszen ez alapvető értékünk és érdekünk.  

 

 

Mindezektől függetlenül, a fürdőzők biztonságának maximális garantálása, és tájékoztatásuk érdekében a 2024. évi szezonban Társaságunk heti gyakorisággal fog vízmintavételt végeztetni a Tófürdőn, arra akkreditált laboratórium bevonásával, mely vizsgálatok eredményeit honlapunkon, valamint a fürdő bejáratánál minden alkalommal közzétesszük." - zárták a közleményt.

A Tófürdő május 11-én nyitott, és szeptemberig szezonban minden nap 09:00-20:00 között várja látogatóit.

Forrás és képek: www.nnk.gov.hu, www.aquariusspa.hu