A dohányzás gátat szabhat a fogbeültetés sikerének

Talán kevesen vannak tisztában a dohányzás fogbeültetésre gyakorolt hatásaival, így ebben a cikkben ezt a témakört járjuk be.

 

 

 

A káros szokás miatt erősebbé válik a plakk-, illetve fogkőképződés, a szájüregi vérellátás is csökkent, ehhez hozzájön a csont károsodott gyógyulási képessége, valamint az is, hogy az íny regenerációs folyamatai szintén korlátozottak.

Így bármilyen kiválóak is a Halász Klinika fogpótlásai, nem ideális környezetben, ekkora hátránnyal nagy az esély a sikertelenségre, azaz az implantátumok elvesztésére.

Hogyan zajlik mindez a gyakorlatban?

A beültetett implantátumoknak eleve egy baktériumokkal hemzsegő (sokkal dúsabb, mint ideális esetben) környezetben kell helytállniuk, amelyeket egy jóval vékonyabb, lassan növekvő íny vesz körbe. Ebből következik az is, hogy több idejük lesz a baktériumoknak bejutni az íny alá, ráadásul a nikotin miatt lecsökkent vérellátás nem segíti a gyógyulás folyamatát, így az lassabban is következik be. Mivel nem jut be elegendő tápanyag, oxigén, fehérvérsejt, antitest, így eleve nehéz szembeszállni a kórokozókkal. A csont is nehezebben gyógyul, védtelenebb, a gyógyuláskor nagyobb mértékű csontlebontódással számolhatunk.

Erős dohányosok esetében 3-10-szer nagyobb a rizikó az implantátum elvesztésére. A tanulmányok szerint csupán 1-2% a sikertelenség a fogbeültetéseknél, de ezek fő kockázati tényezője természetesen a dohányzás. Az ebből fakadó implantátum-kilökődés 6,5-20%.

Hogyan javítható a sikeres kimenetel esélye?

Amennyiben 3 hónappal a kezelés előtt (csontpótlás, implantáció) a páciens abbahagyja a dohányzást, helyreállhatnak a szájüregben lévő szövetek élettani folyamatai, de mindez könnyen tönkretehető, ha a beavatkozás utáni tilalom nincs betartva. Legalább 2 hónapig (egyes ajánlások szerint egy hétig) az eljárást követően nem szabad dohányozni, ez esetben teljes gyógyulás érhető el.

Persze itt még nem ér véget a dolog, ha tökéletesen meg is gyógyul, a későbbi dohányzás szintén káros befolyással lesz az implantátumra.

 

 

Milyen komplikációk várhatók dohányosok esetében?

Biztosan előfordul a vékonyabb íny, amely lassabban is “gyógyult össze”, ennek következtében hiányzik az ínypapilla, azaz nem olyan szép, nem tölti ki megfelelően a hézagot. De nem csak ez az egyetlen probléma, mivel nagyobb mennyiségű csont sorvadt el, az implantátum nyaka ki fog lógni a csontból, ami növeli az esélyét a gyulladás kialakulásának, valamint sérülékenyebbé válik az implantátum, ezáltal pedig rövidül az élettartama.

Már önmagában ezek a “szövődmények” sem túl biztatóak, nem beszélve arról, ha gyors implantátumvesztés is bekövetkezik.

Mivel egy nagyobb horderejű, költséges, hosszabb távú beavatkozásról van szó, mindenképpen érdemes mérlegelni, hogy nem lenne-e bölcsebb döntés leszokni végleg a dohányzásról. Legalábbis, ha valóban számít a szép mosoly, és minél hosszabb ideig szeretnénk megőrizni az implantátumokat.