Ezek a legfontosabb kerti szerszámok otthonra

Senki sem születik úgy, hogy minden tud a kertészkedésről, sokkal több tapasztalatra és tanulásra van szükség, mint néhány óra az iskolában. Hosszú évekre és rengeteg gyakorlásra van szükség ahhoz, hogy a kertművelés könnyen menjen.

 

 

Egy kezdő számára a legtöbb esetben még az is problémát tud okozni, hogy egyáltalán milyen szerszámokra lesz szüksége az adott feladatok elvégzéséhez. Főleg, ha nem is áll rendelkezésére egy hatalmas fészer vagy garázs, ahol azokat rendezetten tárolhatja.

Az alábbiakban segítséget nyújtunk azzal kapcsolatban, hogy melyek a legfontosabb eszközök.

 

Milyen szerszámokat kell beszerezni a talaj műveléséhez?

 

Kezdjük a legelején, mégpedig a talajgondozáshoz elengedhetetlen kellékekkel. A takaritogep.hu kerti szerszámai között szerencsére minden fontos dolgot megtalálhatunk, amivel előkészíthetjük a talajt, hogy a növények jól érezhessék magukat benne. A talajjal kapcsolatos feladatok elvégzéséhez tehát kelleni fog kapa, ásó, gereblye, ültetőkanál, bár nem mindegy, hogy ezek miből készülnek.

Az ásó kapcsán fontos, hogy két típust különböztetünk meg: van a csúcsos és az egyenes élű változat. Az előbbi a tömörebb és a kötöttebb talajhoz megfelelő választás, míg az utóbbi inkább a laza földekhez javasolt. A csúcsos él könnyebben megküzd a keményebb területekkel, az egyenes verzióval viszont sokkal több földet tudunk egyszerre kiemelni.

A kapa esetében szintén ugyanilyen két változat létezik, amelyeket használhatunk a föld lazításához és a gyomláláshoz. A gereblyénél viszont a fej szélessége a fontos, hiszen minél nagyobb, annál gyorsabban haladhatunk. Ellenben a szűk részekbe csak a keskenyebb változatokkal férünk be.

 

Mire lesz szükség a növények ápolásához?

 

Amennyiben előkészítettük a talajt, a növények pedig elfoglalták a végső helyüket, akkor sem ülhetünk a babérjainkon. Fontos róluk megfelelően gondoskodni, hogy bírják a téli és nyári időt egyaránt. Ehhez kelleni fog metszőolló: mellévágó vagy rávágó változatban. Ágvágó, ami a nevéből adódóan a vastagabb ágak metszéséhez alkalmas. Nem maradhat el a sövénynyíró sem, főleg, ha szeretnénk szép és egyenletes bokrokat.

Az ápolás eszközei közé tartozik még a fent már említett kapa, hiszen a gyomok eltávolítása kulcsfontosságú, hogy a növények megfelelően fejlődhessenek.

 

 

 

Mit kell tudni a gyepápolásról?

 

Sajnos még a legszebb gyep sem magától lesz olyan csodálatos. A rendszeres gondozás azonban hatásos eredményeket hozhat.

Ehhez ne feledjünk el beszerezni fűnyírót vagy fűnyíró ollót. Előbbi a leggyakrabban használt kerti szerszám, tavasztól őszig szinte heti rendszerességgel elő fog kerülni. A motoros bár kényelmesebb, a kézi megoldás viszont csendesebb és környezetbarátabb megoldás.

Ami pedig a fűnyíró ollót illeti, a ház fala vagy az ágyások szegélye mentén lesz rá nagy szükség. Azokon a területeken, ahol a fűnyíró nem fér el, mindenképpen jó szolgálatot tesz. Egy kis gyakorlattal rá fogunk jönni arra, hogy milyen remek kikapcsolódás is a kertészkedés.