Földi szúnyoggyérítés Nyíregyházán

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy 2024. június 28. napján (pénteken), - tartaléknap 2024. június 29. (szombat) - az időjárás függvényében, a NYÍRVV Nonprofit Kft. megbízásából a Tréner Kft. földi úton, 210 hektáron, szúnyog imágógyérítést (szúnyogirtást) végez Nyíregyháza város közigazgatási területén található kiemelt turisztikai területeken. Ennek során a füstölést melegköd-képző berendezéssel végzik a késő esti órákban.

 

 

A védekezésre használt szúnyogirtó szer (Deltasect Plus 1,2 ULV) emberekre, melegvérűekre nem veszélyes, hatóanyaga rövid idő alatt lebomlik.

A lakosság részére javasolt intézkedések:

A Katasztrófavédelem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ javaslata alapján földi szúnyogirtás esetén a szabadban tartott gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, szabadban szárított ruhákat a kezelés előtt javasolt összegyűjteni vagy letakarni.

A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni.
A kezelt területen lévő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. Ezért a szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, továbbá rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.