Mi az az alutükrös fólia, és hol használható?

A hőszigetelés szükségessége ma már nem lehet kérdés, egyrészt az energiahatékonyság, a fűtési költségek alakulása, másrészt a lakók komfortérzete szempontjából.

 

 

Az épületek hővesztesége jelentős, azonban megfelelően kialakított és kivitelezett, az épület egészére alkalmazott hőszigetelés segítségével csökkenthető. Egyre gyakoribb, hogy a meglévő épületek alapterületének bővítése érdekében a tetőtér beépítése mellett döntünk, illetve a beépítési százalék kimaxolása mellett eleve így tervezzük a családi házat, ezért a tető és a tetőtér szigeteléséről sem feledkezhetünk meg.

A tetőszigeteléshez sok egyéb építőanyag mellett szükség lesz különféle tetőfóliákra, például a Józan Kft. alutükrös párafékező fóliákra, illetve a rögzítéshez szükséges ragasztószalagokra.

A tetőfóliák szerepe és típusai

A tetőknek nemcsak esztétikai funkciója van, hanem védelmi szerepe is, óvja az épületet a beázástól, az időjárás viszontagságaitól, valamint részt vesz a hő- és hangszigetelésben, illetve szellőzést is biztosít.

Az optimális hajlásszög mellett fontos a tetőszerkezet megfelelő kialakítása is, ami nem csupán a tetőfedő anyagot foglalja magában, hanem a gerendázatot, a lécezést és a tetőfóliát is. Utóbbi különösen a tetőterek beépítésével nyerte el jelentőségét.

A kiselemes tetőfedő anyagok alkalmazása esetén különösen fontos a megfelelő tetőfólia használata, ugyanis az illesztéseknél, illetve a szél okozta elmozdulás esetén nedvesség juthat be, ami penészedést okozhat, tönkreteheti a belső szigetelést.

A fólia feladata az eső, a hó és a pára elvezetése, a védelem és a szellőzés biztosítása. 3 típusát különböztetjük meg, a párazáró, párafékező és páraáteresztő fóliákat, amelyek tulajdonságaik alapján lehetnek hővisszaverőek és a hőt vissza nem verőek.

Milyen tetőfóliát válasszunk?

A megfelelő tetőfólia kiválasztását meghatározza egyrészt az időjárási, éghajlati viszonyok miatt a tető hajlásszöge, másrészt a felhasználási terület. Alapvetően magas szakítószilárdsággal kell rendelkeznie és vízzárónak, valamint ellenállónak kell lennie a hővel és az UV-sugárzással szemben a hosszú élettartam érdekében.

Beázás esetén a tetőfólia egy ideig képes elvezetni és megtartani a csapadékot, így védelmet nyújt a penészedés és a faszerkezet korhadása ellen. A rosszul megválasztott és/vagy kivitelezett tetőfólia viszont csak a fedés és a lécezés elbontásával javítható, vagyis igen költséges.

 

 

Mikor van szükség alutükrös párazáró fóliára?

Az alu- vagy hőtükrös párazáró tetőfólia megakadályozza a csapadék és a nedvesség bejutását a tetőtérbe, így védelmet nyújt a penészedéssel és a korhadással szemben a falazatnak, a szigetelésnek, a burkolatnak. De a hőszigetelésben is szerepet játszik, csökkenti a hőveszteséget, növeli a komfortérzetet. Különösen kis hajlásszögű tetők esetén javasolt.

Valamennyi tető esetén szükség van ma már külső oldali tetőfóliára, tetőtérbeépítés esetén pedig a belső oldalra is szükséges elhelyezni párafékező vagy párazáró fóliát.