A jótékonykodás egy szolgálat - interjú Szíj Melinda énekesnővel

Szíj Melinda 2016. október 26-án a nyíregyházi Kodály Zoltán iskolában egy jótékonysági koncertet adott a Szerelem Himnusza címmel. A rendezvényen befolyt adományokkal a Patrónus Egyesület lakóotthonának  gyógytornatermét szeretnék felújítani. Jó volt látni, hogy a teremben alig maradt szék üresen. A művésznő a koncert végén egy kicsit fáradtan, de szívesen válaszolt a feltett kérdéseinkre.


H.A: Mióta megindult a zenei élete a Megasztár 5 harmadik helyezettjeként, sorra tesz eleget a felkéréseknek. De mégis be kell valljuk,  egy jótékonysági koncert azért más. Miben is?

Sz.M: Ez egy küldetés és megtiszteltetés is egyben. Azokat az előadókat, akiket a jó isten megáldott azzal, hogy van hangja, a hang által ismeretségre tesz szert, akkor a jótékonykodás már szolgálattá is válik egyben. Szolgálni a hallgatókat, nézőket, azokat az embereket, akik szeretnek bennünket, elvárnak tőlünk valamit és az a valami pedig a szeretet. Végig néztem a teremben, s láttam a székeken azon felnőtt-gyerekeket, akik sérültek és most tőlem várják a hangom által, hogy én így szeressem őket, adjak magamból valamit. A valami meg csak a szeretet kell, hogy legyen, mert a zene mellé az is kell. A közszereplői mivoltunkkal nekünk ebben is feladatunk van. Nekünk kötelességünk megtenni azt, hogy a közjó érdekében nemesen járjunk el, ez is egy példaértékű lehet más emberek előtt, vagy annak javára.

H.A: Sok jótékonysági koncerten vesz részt?

Sz.M: Nagyon-nagyon sok megkeresés és felkérés érkezik felém. Szerencsésnek tartom magam, hogy Attila párom mellettem van, mert minden, ami a megkereséseket, felkéréseket, menedzseri dolgokat illeti.  azt Ő rendezi el nekem. A jótékonysági koncert nem azért van, hogy az ember fürdőzzön a népszerűségben, hanem azért – mint ahogy mondtam is - hogy szolgáljon.

H.A: Ahogy figyeltem a Megasztárban annak idején a szereplését, ott a dalaival karöltve tényleg a „kék veréb” jellemet láttam Önben. Így lenne? Milyen a zenei élete?

Sz.M: Én soha nem akartam a különböző médiákban célpont lenni. Megvan a kötött szilárd értékrendem, nem megyek bele méltatlan dolgokba. Nem kergetem a népszerűséget. Én csak a zenével, énekléssel  és a fellépésekkel szolgálok és nagyon szívesen megyek oda, ahova hívnak. A jó Istentől kaptam ezt a tehetséget és ezzel csak így lehet szolgálni. Civil emberként pedig élem az életem, mert van munkahelyem, mint másnak. Edith Piaf és Barbra Streisand mindig is a példaképeim lesznek, de nagyon szeretem a musical dalokat is. Edith Piaf a francia sanzonjaival mindig is megfogott engem.

H.A: Jól látom, hogy boldog?

Sz.M: Igen, nagyon boldog vagyok. Úgy érzem, hogy jó helyen állok, nagyon kiegyensúlyozott vagyok. Megtaláltam az utam.

H.A: Hosszú volt ez az út idáig?

Sz.M: Igen, nagyon hosszú volt az út, de voltak, akik rásegítettek erre az útra, mint például Neumark Zoltán zenei szerzőpárom és egyben a fellépéseimen is közreműködő társ, aki mindig mellettem van ezen a zenei pályán. De ott van a párom is, aki nagy oroszlánrészt vállal az életemben. Sokat kell még segítenünk és tennünk azoknak, akik ránk vannak szorulva.      

Hajzer Andy