Sherlock Holmes - A sátán kutyája

Minden idők leghíresebb detektívje vitán felül Sherlock Holmes, aki mellől nem hiányozhat állandó segítőtársa, Dr. Watson. Az 1800-as évek végén bukkant fel Sir Arthur Conan Doyle történeteiben, és népszerűsége azóta is töretlen. A technikai fejlődéstől lenyűgözött emberek nehezen tájékozódnak a felgyorsult világban, hajlamosak mindent, ami a rögtön érthetőnél egy kicsivel bonyolultabb, azonnal rejtélyesnek, megoldhatatlannak és titokzatosnak látni és sosem létezett összeesküvéseket sejteni mindenhol. Sherlock Holmes minden kort és korosztályt lenyűgöző módszere azonban az: mindenre van magyarázat. Aprólékos megfigyelésekből levont tévedhetetlen következtetésekkel nincs az a rejtély vagy emberi mozgatórugó, amit ne lehetne átlátni. Holmes magabiztos és fölényes, Watson bizonytalan és szolgálatkész – a sikerhez pedig mindketten kellenek.
 
Különösen akkor, amikor egy valóban természetfelettinek tűnő üggyel keresik meg őket, amelyre úgy tűnik, nincs racionális magyarázat…
 
Az egyik legismertebb Sherlock-regény, A sátán kutyája most a kétszeres Olivier- és háromszoros Tony-díjas Ken Ludwig adaptációjában kerül színre Nyíregyházán, magyarországi ősbemutatóként. A bravúros nyomozás történetének színrevitele is bravúrosnak ígérkezik: a darabban található negyven szerepet mindössze öt színész játssza el, átöltözések és karakterváltások fergeteges sorozatán át – Szente Vajk rendezésében.
 
 
 

Ken Ludwig 

SHERLOCK HOLMES - A SÁTÁN KUTYÁJA

Rendező: SZENTE VAJKFordította: GALAMBOS ATTILA ÉS SZENTE VAJK

 Bemutató: 2017. szeptember 9.

 

 

SZEREPOSZTÁS
 
 • Sherloch Holmes: HORVÁTH SEBESTYÉN SÁNDOR
 • Doctor Watson: ILLYÉS ÁKOS
 • Színész 1: PUSKÁS TIVADAR

  (Barrymore, Dr. Mortimer, Báró Scarpia, A feketeszakállas férfi, Lucy Miller, kasztíliai portás, mozdonyvezető, kocsis, Stapleton, Victor, Doctor McCann, vidéki gazda, Sir John Falstaff)
 • Színész 2: RÁK ZOLTÁN

  (Sir Charles Baskerville, Daisy, Sir Hugo Baskerville, Bradley a trafikos, Sir Henry Baskerville, Lestrade felügyelő)
 • Színésznő: KUTHY PATRÍCIA/ULLMANN MÓNIKA

  (Mrs. Hudson, hajadon, pásztorlány, Floria Tosca, Cartwright, német szobalány, Winnie, MacKeeble nővér, Laura Lyons)
 •  
 
Rendező: SZENTE VAJK
Díszlettervező: TÚRI ERZSÉBET
Jelmeztervező: KOVÁCS YVETTE
Koreográfus: TÚRI LAJOS
Súgó: NAGY ERZSÉBET
Ügyelő: T-LAFOREST CSABA
Rendezőasszisztens: RAJKÓ BALÁZS