Forgács Katalin Zafira képzőművész kiállítása Mátészalkán

Forgács Katalin Zafira képzőművész kiállítása Mátészalkán Forgács Katalin Zafira június 20-án este 8 órakor, képzőművészeti kiállítását tekinthetjük meg, Mátészalkán a Szatmári Múzeumban.

 

 

 

 

Szeretettel meghívjuk
Forgács Katalin Zafira képzőművész
kiállításának megnyitójára

 

 

Forgács Katalin Zafira képzőművész kiállítása Mátészalkán

 

Időpont
Múzeumok éjszakája 2009. június 20. 20.15


Helyszín
Mátészalka, Szatmári Múzeum
(fdszi-i kiállítóterem)


Megnyitja
Pénzes Ottó
a Mátészalkai Művészetbarát Egyesület titkára

 

Díszvendég
Kósa Erika
a Brokernet értékesítésért és hálózatért felelős alelnöke
Fábián Gabriella
fotóművész, az Elite magazin Dél-afrikai tudósítója

 

Forgács Katalin Zafira képzőművész kiállítása Mátészalkán 

 

További programok

20.45 Ésik Sándor újságíró fotókiállításának megnyitása
21.00 Szent Iván éji tűzgyújtás, tűzugrás a múzeumkertben
21.30 Radisics Milán a National Geographic fotográfusának fotó és multimédiás kiállításának megnyitása
22.00 Tivadari Hagyományőrző csoport „Este a fonóban” c. népi színjátékának előadása
22.30 Talán Teátrum énekeseinek produkciója

 

 

 

 

Szavakon túli ragyogás

 

FORGÁCS KATALIN ZAFIRA művei elsősorban elmélyült szemlélődésről, nyugalomról, csendről, a művészben feltáruló derűről, belső ragyogásról valla-nak. Felkavaró élmény a velük való találkozás. 

Zafirában gyermekkorától az ősi megnyilvánulás, az alkotás munkál. Műveit most is ugyanazzal az ártatlan, felszabadult játékossággal hozza létre, mint ak-koriban. Inspiráló családi környezetben nevelkedett – édesanyja pedagógus, édesapja közgazdász –, ahol a kislány korán hozzájutott olyan olvasmányokhoz, amelyek nyiladozó értelmét, tudásszomját, gazdag fantáziáját kielégítették. Egy félreeső padlásszobában görög filozófusok írásait olvasta, Einstein műveit ta-nulmányozta, a fizika és az űrkutatás érdekelte.

 

Forgács Katalin Zafira képzőművész kiállítása Mátészalkán

 

Kezdetben írásai, majd kisplasztikái születtek meg. Egy fazekasműhelyben egy kezébe került agyagdarabból pillanatok alatt egy égre néző, boldogságot sugárzó fej formálódott – maga sem tudja hogyan. Ezt még több kisméretű szobor követte.

 

Forgács Katalin Zafira képzőművész kiállítása Mátészalkán

 

Gyönyörű ékszereket is készít. A természetben talált kövek, részben természeti formájukat megtartva egészülnek ki az általa elképzelt alakzatokkal. Rézből ké-szült dísztárgyai, örökmozgó térplasztikái vitalitást és izgalmas szépséget közve-títenek.
 

 

Forgács Katalin Zafira képzőművész kiállítása Mátészalkán

 

Mégis a festészet a mindent felülmúló, a meglelt kifejezési forma, a nagy szere-lem. A kép egyetemes. Egy angol közmondás szerint egyetlen kép többet mond ezer szónál. Műveinek megragadó különlegessége, hogy tubusból kinyomott festéket alig használ, mégis a szivárvány összes színében ragyognak alkotásai. A felhasznált különböző fémes szemcsék visszaverik, villódzva megtörik a reájuk eső fényt. Ilyen formában a mozgalmas látvány pillanatról pillanatra változik, hiszen a természetes fényviszonyok is folyamatosan változnak

  

Mostanában a fény fotózása és grafikai szerkesztésének kimerítetlen változatos-sága köti le Zafira figyelmét. Kreativitásának ez is egy új, izgalmas megnyilvánulása.
Kiállítására műveit a világ különböző pontjairól kellett begyűjteni, mert egy ki-terjedt gyűjtői kör alakult ki körülötte. Munkái már szinte megszületésükkor gazdára találnak, általában megrendeléseket teljesít.

  

Mindannyian, akik ezekkel az alkotásokkal találkozunk, megérezzük: csodásak, együtt lehet velük élni. Örömöt sugároznak, segítenek meglelni valódi önma-gunkat, rendeltetésünket a világban.