Kicsengettek - Szülőknek, gyerekeknek az iskolásokra leselkedő veszélyek megelőzésére

Kicsengettek - Szülőknek, gyerekeknek az iskolásokra leselkedő veszélyek megelőzésére Valamennyi iskolában befejeződött a 2008/2009. tanév. Elérkezett a gyerekek számára a VAKÁCIÓ! Gyermekeink felszabadultabbak, nincs annyi korlát számukra, mint a tanév ideje alatt. Korosztálytól függetlenül egyre több veszély fenyegeti őket.

 

 

 

 

 

Nagyobb figyelmet kell fordítanunk egymásra, körültekintőbbnek, óvatosnak kell lennünk, és erre kell nevelni gyermekünket is. Nem győzzük elégszer mondani, hogy szabályosan közlekedjenek, óvják értékeiket, egészségüket.

 

 
Néhány jó tanáccsal szeretnénk szolgálni ahhoz, hogy ezek a törekvések eredményre vezessenek. Az MRFK. Bűnmegelőzési Osztály munkatársai készséggel állnak rendelkezésükre.
 
 
SZÜLŐKNEK
 
Sajnos egyre gyakrabban fordulnak elő az erőszakos jellegű bűncselekmények, melyek a gyerekekre irányulnak. Ennek okait vizsgálva az egyéni felelősséget vagy felelőtlenséget is figyelembe kell venni!
 
Tisztelt Szülők!
 
A gyerekek körében igen népszerűek a drága elektronikai cikkek. (mobiltelefon, mp3, mp4 lejátszó stb.)
-        Ne tartsa látható, feltűnő helyen a készüléket.
-        Csak akkor használja, ha szükséges.
-        Nyilvános helyen, az utcán ne tartsa a kezében, mert megtámadhatják, kirabolhatják érte.
 
A következőkre szeretnénk felhívni a figyelmet:
 
-        Beszéljék meg gyermekkel, hogy értéktárgyait, pénzét biztonságos helyen tartsa.
-        A lakáskulcsot ne hordja a fiatal feltűnő módon a nyakában.
-        Gondoskodjanak arról, hogy legyen a gyereknél olyan irat, amelyből a megfelelő biztonsággal megállapítható a gyermek kiléte és a szülők elérhetősége, ha bármilyen probléma adódna. Természetesen itt is figyelni kell arra, hogy „túl sok” információt ne közöljünk, mert illetéktelen kezébe is kerülhetnek adataink.
-        Ha tehetik, ne hagyják felügyelet nélkül csellengeni a kiskorú gyerekeket az utcán, hiszen veszély leselkedhet rájuk.
-        Tanácsos összefogni jó kapcsolatban lévő rokonokkal, barátokkal, esetleg szomszéddal, aki segítséget nyújt a gyerekek felügyeletében
-        Ha idegen, vagy gyanús személyre figyel fel a szülő, vagy a gyerek környezetében, vagy a lakás környékén, óvatosan figyeljék meg őket és jelezzék  a rendőrségnek.
-        Mindig beszéljék meg a gyermekükkel, hogy ha bármi baja történne, kihez és hová fordulhat segítségért.
-        Mindig legyen információjuk a gyermek barátairól, hollétéről, mert baj esetén csak ennek ismeretében van mód segíteni.
-        Esetleges szűkösebb anyagi lehetőségeik esetén is igyekezzenek tartalmas programokat szervezni csemetéjüknek.
-        Ha olyat tapasztal gyermekénél, amely eltér a megszokottól (személyiség, viselkedésbeli változások, rossz baráti környezet, gyakori kimaradások stb.) kérje szakember segítségét.
 
 
 
GYEREKEKNEK
 
 
Biztosan Te is hallottál már a gyerekek sérelmére elkövetett bűncselekményekről. Sajnos a bűnözők nem válogatnak, nem kímélik a gyerekeket sem, azonban számos olyan veszélyhelyzet létezik, melyet Te magad is elkerülhetsz.
 
Kérem, fogadd meg az alábbi hasznos tanácsainkat.
 
-        Fontos, hogy jól válaszd meg barátaidat!
-        A vakáció ideje alatt a szórakozási lehetőségek nagyobbak. A szabadtéri koncertek, az éjszakai rendezvények sorozata várja az érdeklődőket.
-        Ezért sötétedés után ne járj egyedül az utcán, inkább kérd meg, hogy kísérjenek el. /szülő, rokon/
-        Ha erre nincs lehetőség, akkor mindig annyival több pénzt tarts magadnál, hogy legyen lehetőséged taxival hazautazni.
-        Szüleid tudta nélkül ne menj sehová, mert ha baj van, nem tudnak segítségedre sietni.
-        Lehetőleg olyan helyen közlekedj, ahol sok ember jár. A rövidebb út sokszor veszélyesebb.
-        Ne hordj feltűnő és drága ékszereket, mert megtámadhatnak érte.
-        Amennyiben nagyobb összeget kell magadnál tartanod, míg fel nem használod szorosan tartsd magadnál (pl. belső zsebben, nyakba akasztható pénztárcában.)
-        Feleslegesen ne hordd magaddal a bankkártyádat. Ha ez elkerülhetetlen, a „PIN kódot” külön kezeld.
-        Lakáskulcsodat ne tartsd feltűnő helyen /nyakadban, öveden, stb./, mert felfigyelhetnek rá és amikor be szeretnél menni a lakásba, megtámadhatnak, amivel a testi épséged és a lakásban lévő értékek is veszélybe kerülhetnek.
-        Ne kerülj átmeneti pénzzavarba, hogy kölcsön kelljen kérned, hisz a kölcsönt vissza kell fizetni, és ha ez nem történik meg időben, akkor akár a testi épséged is veszélybe kerülhet.
-        Tömegközlekedési eszközökön jobban figyelj értékeidre, (az övtáska nyílása szem előtt legyen). Gyakori a zsebtolvaj a piacokon, bevásárló központokban, pályaudvarokon.
-        Figyelj a közlekedési szabályok betartására is. Mozgó járműre soha ne szállj fel, se le, mert akár az életedbe is kerülhet a meggondolatlanság. Inkább várdd meg a következő buszt, hisz az egészség sokkal fontosabb mindennél.
-        Ne fogadj el semmit idegenektől!
-        Ne kóstolj meg semmi bizonytalan eredetű anyagot!
-        Ha eltévedtél, ne szégyellj segítséget kérni.
-        Ha valami szokatlant tapasztalsz, ami számodra furcsa, vagy érthetetlen, feltétlenül beszéld meg valakivel.
-        Soha ne szállj be idegen autójába!
-        Ha egyedül vagy otthon, ne engedj be idegent a lakásba. Még a közüzemi óraleolvasókat sem !
-        Ne stoppolj! Borzasztóan veszélyes! 
-        Külföldi állampolgárokkal történő ismerkedés számos veszélyforrást rejt. A nyelvtanulás szempontjából nagyon hasznos, de nem lehet tudni, hogy milyen okból kezdeményeznek ismerkedést.
-        Ha mégis valamilyen problémád lenne, akkor kérj segítséget az ismert, ingyenesen hívható telefonszámokon: 104, 105, 107, 112. Ne feledd: csak akkor tárcsázd, ha feltétlenül szükséges, mivel a szórakozásból lefoglalt vonal, mások életébe kerülhet!!!
 
 
 
A nyár, csábító lehet a vízparton is!
 
A jó idő és a nyári szünet beköszöntével egyre zsúfoltabba válnak a vízpartok. Fürdőzők, vízitúrázók lepik el a vizeket, ahol a hűs habok a felüdülést jelentik. Minden évben azonban számos vízi baleset történik országszerte. Pedig ezek mindegyike megelőzhető lenne!
 
-        Ha nem tudsz úszni, óvakodj az ismeretlen helyektől!
-        Ne fürödj olyan helyen, ahol nincs kijelölt strand, vagy ott ahol azt tiltó tábla jelzi.
-        Ne tegyél meggondolatlan dolgokat a strandon a feltűnés érdekében!
-        Figyeld, és ne hagyd el a strand kijelölésére szolgáló bójákat.
-        Vigyázz értékeidre, azt soha ne hagyd őrizetlenül. Ha többen mentek kikapcsolódni, lehetőség szerint béreljetek egy kabint, ahol elhelyezhetitek a ruháitokat, értékeiteket.
-        Vigyázz önmagadra és embertársaidra! Tartsd be az előírásokat, szabályokat!

 
 
Magyarné Sorbán Zsuzsanna r. hadnagy
MRFK Bűnmegelőzési Osztály
          kiemelt főelőadó