Hulladékgazdálkodási szemléletformálás Kárpátalján

Hulladékgazdálkodási szemléletformálás Kárpátalján Sikeresen befejeződött az E-misszió Természet-és Környezetvédelmi Egyesület valamint a kárpátaljai Natura Turisztikai Szövetség által szervezett, és az EGT & Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott Tanárképzés és Terepgyakorlat, melynek során 40 kárpátaljai tanár vehetett rész Márokpapiban az E-misszió Egyesület erdei iskolájában, az eseményen.

 

 

 

 

 A pedagógusok egy hetet töltöttek el tanulással, tapasztalatcserével és gyakorlattal. A képzés során az E-misszió környezeti nevelői tartottak gyakorlati foglalkozásokat, hogy hogyan működik az erdei iskolában, valamint egy nyári táborban a környezeti nevelés.

 

A Hulladék Munkaszövetség (HUMUSZ) munkatársai korszerű hulladékgazdálkodási ismereteket adtak át a tanároknak. Hangsúlyozottan a hulladék megelőzésére vonatkozólag. Igyekeztek hatékony megoldásokat keresni kifejezetten a kárpátaljai hulladékhelyzetre. Képet kaptak a hazai hulladékhelyzetről, megtanulhatták, hogyan kell tudatosan vásárolni, helyesen komposztálni, szelektíven gyűjteni, és még a reklámok káros hatásairól is hallottak előadást. A sok tanulás mellett volt idő felfedezni a Beregi táj kulturális és természeti értékeit is.

 

Ellátogattak a Tarpai-hegyre, a csarodai és tákosi templomokhoz. A képzés végén a tanárok oktatócsomagot és számos hulladékokkal kapcsolatos kiadványt vehettek át. Így a kárpátaljai pedagógusok, már saját iskolájukban is tarthatnak előadásokat, a diákjaiknak, kollegáiknak.

Különösen fontosnak tartjuk, hogy a diákok minél fiatalabb korban megértsék hogy a hulladékokkal kapcsolatban a legfontosabb a „megelőzés” elve és életük során ezt tartsák elsődleges fontosságunk, ha a hulladékokról gondolkoznak. A gyerekeket a tanáraikon keresztül az iskolában lehet legjobban elérni, ezért szerveztünk képzést a tanároknak. Remélhetőleg sikerül elérni, hogy a kárpátaljai gyerekek is felelősen gondolkodnak környezetük egészségéről és tisztaságáról a jövőben, köszönhetően tanáraik áldozatos munkájának.

 

Varga András (E-misszió Egyesület)