„De nehéz az iskolatáska” avagy bűnmegelőzési tanácsok diákoknak

bűnmegelőzési tanácsok diákoknak 2009. szeptember 1-én valamennyi általános-, közép-, és felsőoktatási intézményben ismét megkezdődött a tanév, ezáltal egyre több veszély leselkedik rátok utazáskor, az iskola környékén, és az iskolába vezető útszakaszon.

 

 

 

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya az alábbi hasznos tanácsok betartását javasolja:

 

- Az oktatási intézménybe, illetve hazautazáskor, a közlekedési szabályok betartásával közlekedjünk.

- Forgalmas úton történő átkelésnél, mindig használjuk a „zebrát” vagy fényjelző készülékkel ellátott útkereszteződést.

- Gyalogos közlekedés során igyekezzünk olyan útvonalat választani, mely jól kivilágított, bokroktól, fáktól mentes. Lehetőség szerint ne egyedül, hanem osztálytárs, barát társaságában igyekezzünk otthonunkba.

- Gépkocsival történő utazásnál, törekedni kell a járda felöli oldalon történő kiszállásra.

- Utazásunk során ne ismerkedjünk idegenekkel.

- Értéktárgyakat (mobiltelefon, MP3, illetve MP4 lejátszó, értékes ékszer, magas pénzösszeg, stb.) ne vigyünk iskolába. Ha valamilyen okból mégis szükségünk van ezek valamelyikére, lehetőleg nyakban, zsebben viseljük, ha van zárható szekrény, akkor abban helyezzük el, illetőleg bízzuk felnőtt személy őrizetére, hogy meglétüket mindig ellenőrizni tudjuk. (a mobil telefont lenémítva, vagy kikapcsolva helyezzük el a szekrényben, hogy ha csörög, ne legyen észrevehető, hogy ott van).

- Az iskolában tanulóhoz méltóan kell viselkedni. Tiszteljük tanárainkat, társainkat, tartózkodjunk az erőszak valamennyi megjelenési formájától.

- Tanítás után, illetve hétvégén kellemes elfoglaltság az Interneten történő „szörfözés”.
Az Internet használatának is megvannak a szabályai. Nagyon fontos, hogy ne ismerkedj a hálózaton keresztül, vagy ha ez már megtörtént, ne találkozz az illetővel, mert bűncselekmény áldozatává válhatsz. Az internetes ismerkedés során sokszor titokban marad a valódi személyazonosság, hiszen nem ellenőrizhető (kor, nem, haj-szem színe stb.)

- Személyes adatokat, lakcímet, PIN kódot Interneten keresztül soha, senkinek ne adj meg!

- A hálózaton ismeretlen oldalakat, ismeretlen e-mail címeket ne nyiss meg!

- Nem menj el az „apró” csínytevéseknek vélt dolgok mellett sem. Ha ilyet észlelsz, azonnal szólj a felnőtteknek, (tanár, szülő) vagy hívd a 107, vagy a 112-es telefonszámokat. Jelzéseddel egy esetleges bűncselekmény bekövetkezését is megelőzheted!