Semmelweis napi díjátadó ünnepség

Semmelweis napi díjátadó ünnepség Semmelweis napi díjátadó ünnepséget tartottak a Nyíregyházán a Jósa András Oktató Kórházban, július 1-jén.

 

 

 

 

Július 1-jén, születésének 191. évfordulóján Semmelweis Ignácra, az „anyák megmentőjére„ emlékeztek országszerte. A Jósa András Oktató Kórházban is ezen a napon került sor a megemlékezésre, amelynek keretében 24 olyan munkatársunk részesül Jósa András Emlékplakettben, akik kiemelkedő munkájukkal a betegek javát és gyógyulását szolgálják példaértékű, elhivatott tevékenységükkel a betegágy mellett, a járóbeteg ellátásban vagy a háttérszolgálatban. Az emlékplakett Hadházy Gergely szobrászművész alkotása.  

Intézményünkben több mint 50 éves hagyományra tekint vissza a Semmelweis Ignác születésének napján való ünnepi megemlékezések megtartása, szakmailag, emberileg kiemelkedő szolgálatot ellátó munkatársaink elismerése. 

A Semmelweis Nap a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe, Semmelweis Ignácnak (1815-1865) a világszerte legelismertebb magyar orvos születésének napja, július 1-je. Ezen a napon emlékeztünk meg a kiváló orvosról, és tisztelettel hajtottunk fejet emléke előtt.

 

 

Semmelweis Ignác 1818. július 1-jén született Budapesten, abban a tabáni házban, amely ma a nevét viselő Semmelweis Orvostörténeti Múzeumnak ad helyet. A lelkiismeretesség, a kötelességtudás és önzetlenség mintaképe. Pénzszerzés, dicsőség vágya sosem vezérelte. Éjjel-nappal rendelkezésükre állt a szenvedőknek. Nagyságát a gyermekágyi láz kóroktanának felderítése, és az általa kidolgozott prevenció adta, melynek révén olyan elveket fogalmazott meg, amelyek jelentőségét csak egy jó évtized múltán a francia Pasteur és a német Koch bakteorológiai kutatásait követően ismerték fel. Idővel rájött, hogy az akkoriban sok halálos áldozatot követelő gyermekágyi lázat vérmérgezés okozza, amit az alapvető higiénés szabályok betartásával lehet megelőzni. Ő ismerte fel először a fertőtlenítés fontosságát, de újító szellemű törekvései hatalmas ellenállást váltottak ki. Semmelweis hazánkban elsőként végzett petefészek műtétet. 1851-ben a Rókus kórház főorvosának, majd 1855. július 18-án a szülészet és nőgyógyászat professzorának nevezték ki a Pesti Tudományegyetemen, a vezetése alatt álló intézményben a gyermekágyi láznak szinte nyoma sem maradt. Halálát nem elmebetegség vagy agybántalom, hanem vérmérgezés okozta 1865-ben.

 

 

Semmelweis Ignác születésének napja országszerte az egészségügy ünnepe, amelynek keretében Imru Györgyné munkatársunk a Pulmonológiai Osztály ápolója is magas rangú elismerést vehet át az Egészségügyi Minisztériumban.

 

Semmelweis nap alkalmából 2009 –ben a Jósa András Oktató Kórház legmagasabb rangú elismerését, a Jósa András Emlékplakettet kapta: 

  1. Bákányné  Zsoldos Aranka, gyógytornász, Reumatológiai Osztály
  2. Balogh Zsoltné, könyvtáros, Kállay Rudolf Orvostudományi Szakkönyvtár
  3. Bendzsák Lászlóné, szülésznő, Szülészet - Nőgyógyászati Osztály
  4. Buda Károlyné, stúdióvezető, Regionális Reanimációs Oktató Stúdió
  5. Dankó Istvánné, adminisztrátor, Hematológiai Osztály
  6. Dr. Barabás Éva Ilona, vezető főgyógyszerész, Infúziós Laboratórium
  7. Dr. Csajbók Valéria, főorvos, Járóbeteg Szakellátás
  8. Dr. Daruka Irén, főorvos, AITO
  9. Dr. Fábián Antal, főorvos, Szülészet- Nőgyógyászati Osztály
  10. Dr. Fazekas Imréné, adatvédelmi megbízott, Adatvédelem
  11. Dr. Gaál Zsolt, osztályvezető főorvos, IV. Belgyógyászati Osztály
  12. Dr. Lezák József, főorvos, Ideg és Gerincsebészeti Osztály
  13. Dr. Marián Erzsébet, főorvos, Gyermekgyógyászati Osztály
  14. Dr. Obbágy Veronika, vezető főorvos, Megyei – Városi Tüdőgondozó
  15. Dr. Olajos Judit PhD., főorvos, Onkoradiológiai Osztály
  16. Dr. Őszéné Dr. Gajdos Anikó, intézeti főgyógyszerész, Központi Gyógyszertár
  17. Kékesi Hajnalka, szakápoló, Pszichiátriai Osztály
  18. Komlósi Andrásné, szakasszisztens, Gyermekosztály
  19. Laluszné Szabó Judit, asszisztens, Ortopédiai Osztály
  20. Pintér Ferencné, részlegvezető asszisztens, Központi Fizioterápia
  21. Priksz Csaba, csoportkoordinátor, Informatikai és Dokumentációs Osztály
  22. Racskó Andrásné, környezetvédelmi csoportvezető, Munka- Tűz- és Környezetvédelmi Osztály
  23. Sándor Mihály, központi fűtésszerelő, Műszaki Osztály
  24. Volosinyóczki Györgyné, osztályvezető főnővér, Fül- Orr- Gégészeti és Fej-Nyak Sebészeti Osztály

 

 

Minden munkatársunknak gratulálunk a megérdemelt elismeréshez!