Pajzsmirigy UH készülék a cukorbetegség megelőzésére Nyíregyházán

Pajzsmirigy UH készülék a cukorbetegség megelőzésére NyíregyházánPajzsmirigy UH készülék került átadásra december 3-án a Jósa András Oktatókórházban. A Changing Diabetes program keretén belül a diabéteszes betegek ellátásának javulása, a pajzsmirigy vizsgálatának egyszerűsödése valósulhat meg. Emellett felhívja a figyelmet a cukorbetegség világméretű terjedésére, illetve annak megelőzésére.

 

 

 

 

A több mint 8 millió forint értékű készüléket Dr. Vancsó Ágnes ügyvezető igazgató és Dr. Gaál Zsolt a IV. Belgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosa vette át a Novo Nordisk magyarországi vezérigazgatójától, Morten Vaupel - től.

 

Changing Diabetes

Pajzsmirigy UH készülék a cukorbetegség megelőzésére Nyíregyházán2003-ban egy nemzetközi kezdeményezés indult útjára az Egyesült Államokból „Changing Diabetes" jelszóval, melyet a dán Novo Nordisk felkarolt, úgy gondolva, hogy ez a jelmondat - megfelelő mögöttes tartalommal - segíthet a cukorbetegség    fontosságának felismerésében, a kedvezőtlen folyamatok visszafordításában, és hozzájárulhat a gondozás minőségének javításához.

 

Ha ugyanis nem teszünk aktívan a diabétesz eddig tapasztalt változásának folyamata ellen, azaz ha nem változtatjuk meg a jelenlegi tendenciákat, akkor az fogja a mi életünket, társadalmunkat megváltoztatni.

 

Pajzsmirigy UH készülék a cukorbetegség megelőzésére Nyíregyházán  Pajzsmirigy UH készülék a cukorbetegség megelőzésére Nyíregyházán

 

Ezért is tűzték azt a program céljául, hogy megváltoztassa a cukorbetegséggel és annak kezelésével kapcsolatos gondolkodást, valamint felhívja a figyelmet a cukorbetegség világméretű terjedésére, illetve annak megelőzésére.

A Changing Diabetes program emellett olyan kezdeményezéseket is támogat, amelyek hozzájárulnak a diabéteszes betegek ellátásának javításához. A nyíregyházi UH készülék adományozása is e törekvés eredménye.

 

Mire jó a pajzsmirigy UH?

Pajzsmirigy UH készülék a cukorbetegség megelőzésére NyíregyházánA pajzsmirigy alaki, morfológiai eltéréseinek vizsgálatában a nyaki ultrahang vizsgálatnak kiemelkedő szerepe van. Ez a vizsgálat a beteg számára nem megterhelő, nem fájdalmas, pár percig tart, de nagyon sok információt szolgáltat az orvos számára. A vizsgálat során meglehet mérni a pajzsmirigy nagyságát, már néhány mm-es göbök is kimutathatók. Alkalmas ez a vizsgálat a göbök követése, ellenőrzése mellett akár bizonyos pajzsmirigygyulladások valószínűsítésére is.

A Jósa András Oktatókórházban 6 endokrinológusa látja el a két endokrin-  pajzsmirigy szakrendelésen felmerülő feladatokat. 2009-ben összesen 11 685 vizsgálat történt. A betegek jelentős részénél történt nyaki ultrahang vizsgálat, amely eddig egy másik szakrendelőben más, előjegyzett időpontban történt.

 

Pajzsmirigy UH készülék a cukorbetegség megelőzésére Nyíregyházán

 

Mostantól lehetővé válik, hogy maga az endokrinológus végezze a nyaki ultrahang vizsgálatot. Igy ugyanaz a vizsgáló, ugyanolyan készülékkel követheti beteget, elmentheti a látott képet és azt akár évek múlva is összehasonlíthatja a látottakkal. - mondta el Dr. Gaál Zsolt osztályvezető főorvos, kiemelve a készülék nyújtotta diagnosztikai előnyöket.