A Szabolcsi Koncert Fúvószenekar tavaszi hangversenye

VMKA hagyomány szerint tavaszi koncertjén, évek óta más-más arculattal mutatkozik be az együttes. Ezúttal világhírű filmzenék és a musicalek szerepelnek a palettán világhírű szerzők tollából.

 

 


2011. április 15. (péntek) 18:00
Helyszín: Váci Mihály Művelődési Kulturális Művészeti és Gyermekcentrum

Műsor

Elton John: Oroszlánkirály

Leonard Bernstein: West Side Story

Andrew Lloyd Webber: Szimfonikus Portré

Ennio Moricone: Válogatás világhírű filmzenéiből

Andrew Lloyd Webber: Operaház Fantomja

John Williams: Csillagok Háborúja

Közreműködik: Vásáry André - férfi szoprán

Művészeti vezető: Bakó Levente Liszt-díjas művész

A jegy ár 500 Ft, amit a VMK recepcióján lehet megvásárolni.
 

 

A zenekar 70 éve alakult és 30 éve – Magyarországon először –, majorette csoporttal egészült ki. A zenekar létszáma 65 fő.

A Szabolcsi Koncert Fúvószenekar és Majorette Csoport 1987 óta viseli ezt a nevet. Ebben az évben egyesült a Vasutas Fúvószenekar és az Ifjúsági Fúvószenekar. Az amatőr és képzett zenészekből, táncosokból álló együttes, a Vidéki Kulturált Ifjúságért Egyesület keretein belül működik.

Három műsorprogramjuk van: menetprogram, térzene majorette parádéval és önálló koncert.

A Szabolcsi Koncert Fúvószenekar és Majorette Csoport hazai sikere annak is köszönhető, hogy egyre bővülő repertoárjára, kapcsolataira alapozva, önálló koncerteket szervezett és szervez. A koncerteken magyar és külföldi zeneszerzők ismert és kevésbé ismert műveit mutatják be.

Egyaránt játszanak fúvószenekari műveket, indulókat, opera, operett és musical részleteket is.

Az együttes pályafutása során számos elismerésben és díjban részesült. 

2003 augusztusában rendezték meg első alkalommal, nagy sikerrel a Nyíregyházi Zenei Napokat, ami az egyházzene, a térzenék, és a regionális big band találkozó mellett ez nemzetközi fúvószenei fesztivált is magában foglalt.

Az együttest Nyíregyháza-díjjal tüntették ki.

2006 augusztusában a Nyíregyházán megrendezett Országos Amatőr Fúvószenekari Versenyen, a szakmai zsűri az „Év Fúvószenekara 2006” -díjjal ismerte el a zenekar munkáját.

Elmondható, hogy tevékenységükkel és művészeti munkájukkal emelik a Nyíregyháza és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kulturális életének színvonalát. Az Újévi koncert mellett több alkalommal rendeztek már a Tavaszi Művészeti Hetek és a "Nyírségi Ősz" rendezvénysorozat keretében Nemzetközi Fúvószenekari és Majorette Találkozót is.

A hagyomány szerint tavaszi koncertjén, évek óta mindig más arculattal mutatkozik be az együttes.

Az együttes vezetője Suszter Csaba, karmestere, művészeti vezetője Bakó Levente, a betanító karmestere Dallos Csilla.

***

Vásáry André 1982. 07. 17-én született Debrecenben. Tehetségére már egész fiatal korában felfigyeltek, ám képezni 18 évesen kezdte a hangját. Itthon és az Egyesült Államokban tanult. A férfi szoprán hangfekvés, melyben énekel, világviszonylatban is rendkívül ritka. Ezt a képességét a crossover nevű műfaj világában - melyben különböző stíluselemek keverednek (opera a könnyűzenével, poppal) – szeretné kamatoztatni.

Neve ismerősen cseng a magyar és nemzetközi zeneértő közönség körében. Megnyerte a Miskolci Operaversenyt, bejutott a római nemzetközi énekverseny döntőjébe. Szerepelt a Pesti Színházban és a Nemzeti Színházban, felkérést kapott a világhírű bécsi Staatsoper-től, meghívták több nemzetközi versenyre (Párizs, Graz, Bécs) rendszeres résztvevője a hazai koncerteknek, fesztiváloknak. Meghívott vendégművésze volt a Medveczky Ádám által vezényelt  Debreceni Filharmonikusoknak, Szentpéteri Csilla karácsonyi koncertjének, valamint a Budapesti Dohnányi Zenekar Olasz Kultúrintézetben, illetve a Művészetek Palotájában rendezett koncertjének és fellép Varnus Xavér orgonaművész koncertjén.

Novemberben jelent meg harmadik CD-je, egy különleges karácsonyi album, mely már az első héten komolyzenei arany, mára pedig platina lemez lett.