„33 éve működünk, tevékenykedünk!” - Gyertyafény Nyugdíjas Egyesület

Közelinek nevezhető  ismeretségünk Bodó Istvánnal, – aki a nyíregyházi Gyertyafény Nyugdíjas Egyesület vezetője – ugyan nem régi időkre tehető, de igazán közel egymáshoz különböző rendezvényeik kapcsán kerültünk. Ez a tény is késztetett arra, hogy mélyebben ismerjem meg akár személyét, akár egyesületének tevékenységét, tulajdonképpen e riport ennek a szándéknak tenne eleget Bodó István közreműködésével.

 

 

Hajzer Andrea: Mikor alakult az egyesület?

Bodó  István: Az egyesületünk megalakulásának az időpontja 1978, de ekkor még csak mint Nyugdíjas Klub tevékenykedett. Majd ezt követően 1989-ben felvettük a „Gyertyafény Nyugdíjas Klub” fantázianevünket. Miután tagjaink kifejezték azon igényüket, hogy tevékenységünket célszerű lenne egyesületi formában tovább folytatni, ezen igényt kielégítendő 2008. decemberében egyesületünket bíróságilag is bejegyeztettük. Elmondható tehát, hogy bizonyos fejlődési szakaszon ment keresztül az egyesületünk. 

H.A: Mi volt tulajdonképpeni célod az egyesület bírósági bejegyeztetésével – hivatalossá tételével – kapcsolatban?

B.I: Jósaváros nyugdíjasainak az összefogásán és a „hasznos szabadidő” kihasználásának a megteremtésén túl, annak anyagi működtetésének megoldása és megvalósíthatósága volt a cél. Pályázatokon ugyanis csak ilyen módon volt lehetőség indulni. 

H.A: Ismerve a tánc repertoárotokat ( latin, spanyol, stb. stílus),  tudtommal csak Ti képviselitek a megyében ezt az előadásmódot, ami igazán egyedi és különleges. (Főképpen a nyugdíjas korosztályt illetően.) Ez részetekről szándékosan lett kialakítva, vagy spontán improvizálva alakult ki?

B.I: Tudomásom szerint a dögei Női Egylet hasonló stílusú táncokat ad elő, de ez természetesen nem azt jelenti, hogy rajtuk és rajtunk kívül más szervezetek, egyesületek ilyen stílust nem képviselnek a megyében. Mi biztosan ezen a megkezdett úton kívánunk a későbbiekben is tevékenykedni, működni! 

H.A: A „tagtoborzás”, a létszámbővítés gondot jelent számodra?

B.I: A mai rohanó, stresszes és anyagias világban igen nehéz a létszámbővítés, de ennek érdekében mindent megteszünk, hogy tagságunk, létszámunk gyarapodhasson! Ezért minden héten, a csütörtöki napokon fogadunk minden kedves érdeklődőt Nyíregyházán, az Ungvár sétány 33. szám alatti klubhelységében.  

H.A: Az eddig elért sikereitek hogyan mutatkoztak meg? Mi adott további ösztönzést arra, hogy a megkezdett utatokon haladjatok tovább?

B.I: A múlt évben (2011) több mint húsz fellépésünk volt szerte az országban. A különböző helyeken előadott repertoárok kedvező és elismerő fogadtatásban részesültek. ( Budapest, Nádudvar,stb.) Ez mindenképpen arra ösztönöz és inspirál bennünket, hogy tevékenységünket tovább folytassuk.

Ezért is merem most kijelenteni azt, hogy sikeres évet zártunk. Hogy a következő év mit tartogat számunkra, nos, az már a jövő titka, de bízunk és reménykedünk! 

H.A: A tánc és egyéb repertoárt, valamint a koreográfiát hogyan és kivel állítjátok össze?

B.I: A koreográfiát úgy a zenében, mint a táncban a mi elképzeléseink alapján szakemberek segítségével és támogatásával állítjuk össze. 

H.A: Volt e már olyan elképzelésed, amit szerettél volna megvalósíttatni, de a „többség” nem volt partner benne, nem támogatta az elképzelésed kivitelezhetőségét?

B.I: Bátran ki merem jelenteni, hogy döntéseinket, elképzeléseinket mindig kollektív elhatározás alapján hoztuk és valósítottuk meg! 

H.A: A fellépő ruháitokat készíttetitek, vagy saját magatok összeállítása alapján valósítjátok meg?

B.I: Nem szívesen,de a tények alapján töredelmesen kénytelen vagyok bevallani, hogy szakemberekre bízzuk ezen munkálatokat! 

H.A: Az elkövetkezendő időkben milyen célokat, feladatokat határoztál meg, úgy magad számára, mint az egyesületed tagsága felé?

B.I: Célunk és feladatunk elsősorban az, hogy minél szélesebb körben tudjuk megismertetni és elfogadtatni magunkat! Szakmai területen természetesen tovább szeretnénk bővíteni a repertoárjainkat! 

H.A: A felkéréseiteket szelektálod,  vagy lehetőségeitek függvényében mindenhová elmentek?

B.I: Ez is döntően anyagi kérdés, minden felkérésnek eleget szeretnénk tenni, mérlegelés és válogatás nélkül! Minél több helyen fordulhatunk meg, ismertethetjük tevékenységünket, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy bennünket is egyre többen ismerhetnek meg. Tervezett programjainkat a közgyűlésünk elé visszük, majd annak jóváhagyása után - minden év elején az első hónapokban kerül erre sor – , évi működésünket a meghatározottak szerint végezzük. 
 

Hajzer Andrea