Legyen egy kék napod-figyelemfelhívó akció Nyíregyházán

A március a vastagbélrák elleni hónap. Az Egészségügyi Holding Zrt. támogatásáról biztosította a Nyíregyházi ILCO Egyesületet, hiszen a vastagbélrák veszélyeinek felismerése, a szűrés fontosságának népszerűsíítése a holding prevenciós tevékenységével is összhangban van. 

 

 

 

Az egyesület és a holding közös szervezésében március hónapban két rendezvénnyel, figyelemfelhívó akcióval szeretnénk az emberek figyelmét felhívni arra, hogy az egyre gyakoribb bélrendszeri daganatok megelőzhetőek, gyógyíthatóak. 
 
Az egyesületről:
Az egyesület Szabolcs-Szatmár- Bereg megyében egyedüli szerveteként képviseli a végbél kivezettettek érdekeit. Nevük Nyíregyházi ILCO Egyesület. Kettőszáz-húsz regisztrált taguk van, de összekötői a megyénkben élő, mintegy 1000 fő stomaviselőnek!  Országos hatókörű szervezet 37 egyesülettel.  
 
A Vastag és végbélrák ma a második leggyakoribb halálok Magyarországon, világviszonylatban is a második helyen állunk a megbetegedések számát illetően Évente 9000 embernél diagnosztizálnak vastag,-ill végbélrákot,
és 5000 ember még mindig belehal évente!
 
Ez ellen szeretnénk tenni, egy két lépcsőben megrendezett figyelemfelhívással!  
 
 
1.lépcső
 
2012. március 01. „LEGYEN EGY KÉK NAPOD” csendes figyelem felhívás „Egy rák nélküli jövőért”. Ezen a napon Nyíregyházi ILCO Egyesület aktivistái, kékbe öltözve, szórólapokat osztanak, munkahelyeken, bevásárló központokban, NYÍRPLÁZA, TESCO, METRÓ, Nyíregyháza főterén, a Nyíregyházi Jósa András kórházban, melynek az a célja, hogy akik megkapják a prospektust, azok maguk is figyelem-felhívókká váljanak, azzal, hogy március 02-án kékbe öltöznek, felvesznek egy kék pulóvert, sálat, hirdetve ezzel, hogy demonstrálnak az ügyért. 
 
2. lépcső 
2012. március 24-én a Nyíregyházi ILCO Egyesület és a Jósa András Oktató Kórház Egészségügyi, Szolgáltató Nonprofit Kft összefogásával a nyíregyházi NYIRPLÁZA bevásárló és szórakoztató központ aulájában, egy nagyszabású szakmai rendezvényre kerül sor.
 
Itt, aktivistáink szintén kékbe öltözve, nyakukban kis kék kendővel,- amelyen rajta lesz a „Kék szalagból formált csillag”, a vastagbél betegek emblémája,- osztogatják a másik szórólapunkat, amely a vastagbélrák tüneteiről, annak megelőzéséről, és a szűrési módszerekről szól.
 
A”  Kék szintéren” vetítések lesznek a prospektuson lévő témákban.
 
Neves előadóink előadásokat tartanak a vastagbélrák kialakulásának tüneteiről, megelőzéséről, a már diagnosztizált rákos állapot tennivalóiról. Reformételek bemutatója, dietetikus előadása, kíséri a rendezvényt. A programban részt vesz a Vöröskereszt is, cukorszint és vérnyomásméréssel. Képgalériánk a témával kapcsolatosan lesz kiállítva.
 
Stomanővéreink eszközbemutatót tartanak, megmutatják, hogy ebben az állapotban is lehet teljes életet élni.