Megemlékezések a Nemzeti Összetartozás Napján Nyíregyházán

 Nyíregyháza Önkormányzata, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Önkormányzata, és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából június 4-én  8.30 órakor közös ünnepi megemlékezésre hívja a városlakókat a Hősök terére.

 

 

Trianoni emléktúra

 
Ugyanezen a napon az önkormányzat támogatásával a Bencs László Szakiskola és Általános Iskola egy "Trianoni emléktúra" elnevezésű, kb. 6 km-es gyalogtúrát szervez. Az emléktúrán az általános iskolák 8. évfolyamos tanulói és a középfokú iskolák diákjai vesznek részt. A táv teljesítésével a diákok részesei lehetnek az országos megemlékezés-sorozatnak. A szervezők a programot egy jelképes főhajtásnak szánják a határokon túl élő magyarság irányába, valamint a személyes élmény biztosításával a diákság aktív emlékezetének ébrentartását kívánják elérni.
 
Felhívjuk a figyelmet, hogy 06.04-én (hétfőn) délelőtt 8.00 és 10.00 óra között a Sóstó - Sóstói út - Kossuth utca – Kossuth tér útszakaszon a Trianoni Emléktúra résztvevőivel találkozhatnak az autósok. A menetet rendőri felvezetők kísérik, a forgalomban néhány perces fennakadások lehetnek az említett útszakaszon, amiért a közlekedők megértését kérik a szervezők.
8.00 órakor Sóstógyógyfürdőről Petneházy Attila önkormányzati képviselő indítja el a túrát, a Kossuth térre való érkezés 10 órára várható, ahol Jászai Menyhért alpolgármester fogadja az emléktúra résztvevőit.
 
 
Megkondulnak a harangok
 
1920. június 4-én 10 órakor az egész országban megszólaltak a harangok, szirénák tiltakozásul a trianoni békediktátum aláírása ellen.
 
Az idei megemlékezés-sorozat részeként 2012. június 4-én a történelmi egyházak 16.30-kor - a szerződés aláírásának időpontjában - Nyíregyházán félreverik a harangokat. Kérünk minden nyíregyházi polgárt, hogy ha meghallja a harangszót, álljon meg egy percre, hogy közösen emlékezzünk a hazánkat 92 éve ért igazságtalanságra.