Fokozott ellenőrzés!

 Közterület bérleti szerződés szükséges a hulladékká vált gépjárművek közterületen való tárolásához - figyelmeztet a nyíregyházi önkormányzat. 
 

 

 

Nyíregyháza MJV Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztály Közterület-felügyelete, az egyre nagyobb számú lakossági bejelentések miatt, 2013.08.21-től két héten keresztül fokozottan ellenőrzi a közterületeken bérleti szerződés nélkül tárolt, jogszabályok szerint hulladékká vált gépjárműveket.
 
Ilyen gépjárműnek minősül a baleset folytán megsérült és elhagyott jármű, a hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem, illetve érvénytelen érvényesítő címkével rendelkező jármű, amely egyébként a közúti forgalomban csak ilyen jelzéssel és címkével vehet részt, az a jármű amely műszaki állapotánál fogva közúti közlekedésre alkalmatlan, mert roncs vagy sérült.
 
Nyíregyházán az ilyen gépjármű közterületen történő tárolásához közterület bérleti szerződés szükséges, mely egy alkalommal, maximum 15 napra köthető, a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft-nél. Ennek díja 4000 Ft/gépjármű. Amennyiben ellenőrzés során megállapítható, hogy a közterület igénybevétele bérleti szerződés nélkül történik, úgy a közterület használója háromszoros közterület bérleti díjat köteles fizetni.
 
Azt a hatósági jelzéssel (rendszámmal) nem rendelkező járművet, amely a közúti forgalomban csak ilyen jelzéssel vehet részt, főútvonalon tilos, mellékútvonalon - közterület-bérleti szerződés nélkül - legfeljebb 10 napig szabad tárolni. Az úton e rendelkezések megszegésével tárolt járművet a közterület-felügyelet - a tulajdonos költségére - eltávolíthatja. Az így elszállított járművet a tulajdonos vagy az üzembentartó csak a szállítási és tárolási költség megfizetése után válthatja ki. Szállítási költség 17250 Ft/gépjármű, tárolási költség 1200 Ft/nap. A hat hónapig ki nem váltott jármű szétbontásra kerül.
 
A fenti jogkövetkezmények elkerülése érdekében a Közterület-felügyelet kéri azon üzembentartókat vagy tulajdonosokat, akinek gépjárműve jogszabály szerint hulladékká vált gépjárműnek minősül, és azt közterületen tárolja, hogy kössenek arra közterület-bérleti szerződést. A szerződés egy példányát a szélvédő mögé jól láthatóan helyezzék ki. Aki nem kíván szerződést kötni, az magánterületen helyezze el gépjárművét.