A nyíregyházi Magyar Huszár Alapítvány Huszártalálkozója

 
Alapítványunkat 1994 végén jegyeztettük be a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon. A legfontosabb feladatunknak a legmagyarabb fegyvernem, a huszárság emlékének megőrzését és fenntartását tekintjük. 
 

 

 

 
Ennek ékes bizonyítéka, hogy segítségünkkel jött létre az egykori nyíregyházi császári és királyi 14. huszárezred ruhájában pompázó, a huszárság legnemesebb hagyományait ápoló 14 tagú napkori huszárbandérium, melyben 2000-ben már két fiatal huszárt is avattunk, akik a próbáknak megfeleltek.
 
További feladataink és vállalásaink közé tartoznak a huszár sírok, hősi emlékművek ápolása, gondozása, a háborúkban (elsősorban az I. és II. világháború) hősi halált halt huszárok nevének felkutatása, emlékük ápolása, a hadműveletek során keletkezett harctéri naplók, harctudósítások, a későbbi visszaemlékezések kiadása. Ebben a sorban eddig megjelentettük a nyíregyházi huszárok történetét (1991), a nyíregyházi 4. honvéd huszárezred 1941-es ukrajnai hadinaplóját (1993), Szabadhegy István alezredes, a 4/II. huszárosztály parancsnokának 1944-es naplóját (1995), Lázár Sándor főhadnagy naplóját (1999), Tomka Emil huszárőrnagy harctéri naplóját, Lázár Sándor főhadnagy fotóalbumát (2001), a II. világháborúban részt vett hivatásos és tartalékos huszártisztek életrajzi adatait tartalmazó huszárlexikont (2003, 2006), Lázár Károly testőr altábornagy visszaemlékezéseit (2007)
 
1991-ben az I. Nyíregyházi Huszártalálkozó tiszteletére állandó  kiállítást rendeztünk a városban szolgált huszárok emlékére, melyet 2009-ben kibővítve, korszerű informatika rendszerekkel ellátva újra megnyitottunk.
 
Kétévente, a páratlan években, huszártalálkozót szervezünk Nyíregyházán, 2013-ben már a XIII-ikat. 1997-ben adományokból állítottuk fel a város egyik terén a Magyar Huszár szobrot, a II. világháborúban harcolt magyar huszárok hősi emlékművét. Két évvel később a talapzat, szintén adományokból két bronz domborművet is kapott. Legfrissebb tervünk az, hogy Varsóban emlékművet állítunk az 1944-ben ott harcolt, a lengyel ellenállóknak sok-sok segítséget nyújtó nyíregyházi huszárhadosztálynak.
 
2013. augusztus 24-25-én minden érdeklődőt szeretettel várunk a Huszártalálkozóra!