Több, mint ételosztás – Szegények ebédje Maksa Zoltánnal

Hívjon meg egy szegényt terített asztalhoz – ezzel a szlogennel rendez évek óta ünnepi és hétvégi vendégséget a legszegényebbek számára a Szent Egyed (Sant’Egidio) Közösség Budapesten.

 

 

 A kezdeményezéshez szeptemberben Maksa Zoltán humorista is csatlakozik, aki a szeptember 8-án tartandó Szegények Ebédjére nem csak ebédjegyet vesz, mellyel egy vendég ellátását fedezi, hiszen ez nem csupán ételosztás.

A Szent Egyed Közösség által és a Loyola Café partnerségével szervezett hazánkban még újnak számító, de nemzetközileg nagy gyakorlattal rendelkező kezdeményezés célja nem csupán az, hogy ételhez jussanak a rászorulók. A 800 forintos ebédjegy megvásárlása mellett mindenkit arra buzdítanak a szervezők, hogy vegyenek részt az étkezésen, és legyenek beszélgetőtársak legalább egy ebéd idejéig. A testi táplálék mellett ugyanis a lelki táplálék is legalább annyira fontos minden ember számára. „A Szegények Ebédje ebben különbözik minden más ételosztástól. Itt a vendégek és vendéglátók együtt ülnek az ünnepien terített asztal mellett, és beszélgetés, elmélkedés közben együtt fogyasztják el a közös ebédet. Ezek az ebédek (ilyen volt például a karácsonyi ajándékozással egybekötött ünnepélyes ebéd) valóban eseményszámba mennek a környéken élő szegények és a segíteni vágyó adakozók számára is.” – fogalmazott a kétfogásos ebédet felajánló és az ebéd helyszínét biztosító, Loyola Café managere, Jakab Péter. A café és a Sant’Egidio Közösség a jövőben állandó éttermet szeretne alapítani kifejezetten a szegények és hajléktalanok számára.

 

 
Az alkalmi ebédek költségvetését minden alkalommal adományokból teremti meg a Szent Egyed Közösség, így ahány jegy elfogy, annyi rászorulót láthatnak vendégül. Egy ebédjegy megvásárlásával egy szegény ember számára kétfogásos ebédet, egy kávét és kellemes beszélgetést garantál az adakozó. Az ebédjegyek árát a Kultúra és Segélyegylet Alapítvány 12001008-00110054-00100004-es számlaszámára is utalhatják, akik személyesen nem tudják megvásárolni a jegyeket. Természetesen az ebédjegy megvásárlása senkit nem kötelez a részvételre, ám sokan, köztük a Karinthy gyűrűs humorista, Maksa Zoltán is, a rendezvény lelki részét is nagyon fontosnak tartja: - „Mindannyian voltunk már nehéz helyzetben, kilátástalan szituációban. Ilyenkor egy jó beszélgetés, egy közös ima, egy nagy nevetés rengeteget tud segíteni. Minden ismerősömet és rajongómat arra biztatom, hogy hozzám hasonlóan amellett, hogy vesz néhány ebédjegyet, jöjjön el, vegyen részt az ebéden, segítsen a felszolgálásban, legyen partner a beszélgetésekben. A Maksa Produkciós Iroda teljes legénysége és leánysága ott lesz, és velem együtt próbálunk néhány kellemes órát szerezni a vendégeknek.”
 
Ebédjegy ára: 800 Ft
 
Ebédjegy vásárolható előre a helyszínen, illetve a Kultúra és Segélyegylet Alapítvány számlaszámára utalva. Számlaszám: 12001008-00110054-00100004
 
Az ebéd helyszíne: 1086 Budapest Horánszky utca 20.
 
Az ebéd időpontja: 2013. szeptember 8. 13.00 ebéd