A VIDOR alatt is irány a Jósa András Múzeum!

A Vidor Fesztivál időtartama alatt a Jósa András Múzeum új időszaki kiállítás nyílik Ámos Imre festőművész műveiből, mely ingyenesen látogatható. Az állandó és egy régészeti időszaki kiállítás kedvezményes belépőjeggyel tekinthető meg az egy hét alatt. Rendhagyó módon hétfőn (szeptember 2-án) is nyitva tart a múzeum.
 

 

 

ÚJ IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS
 
2013. augusztus 31.- 2013. szeptember 8.
 
ÁMOS IMRE „SZÓL A KAKAS…” CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA 
AZ ANTAL-LUSZTIG GYŰJTEMÉNYBŐL
 
A JÓSA ANDRÁS MÚZEUMBAN
 
 
A Jósa András Múzeumban immár hagyomány, hogy a Vidor Fesztivál ideje alatt a múzeum ad otthont egy időszaki kiállításnak. Ebben az évben Dr. Antal Péter műgyűjtő az Antal-Lusztig Gyűjtemény tulajdonosa válogatott Ámos Imre (1907-1944) festőművész alkotásaiból. Ámos Imrét sokszor illetik a „magyar Cahagall” jelzővel is, több közös vonás van a két művészben, s 1937. október 4-én Párizsban személyesen is találkoztak. A kiállításban 62 izgalmas mű kerül bemutatásra, melyek a művész életének utolsó periódusában keletkeztek.
 
 
Dr. Antal Péter úr írta Ámos Imréről:
 
„Ámos Imre Nagykállóban született 1907 decemberében. A kállói szent pap, Reb Eizik Taub bűvkörében élő és sírjához zarándokló hívők között töltötte gyermekéveit. A vallásos légkör, a jó és becsületes jellem fogalma, a szigorúan betartott ünnepi szokások, szertartások gyermekkorától kezdve összenőtt az előírt kötelességek, szabályok betartásával. Soha nem jutott eszébe a kételkedés. Életének legkritikusabb pillanataiban is csak a panaszig jutott el. Ezen a kiállításon a művész életének utolsó periódusában keletkezett képi panaszait tárjuk a közönség elé. Ámos Imre 1944. őszén indult el valamelyik németországi láger felé. A thüringiai Ohrdrufban még látták - sírja mindmáig ismeretlen.”
 
Kiállítás megnyitó: 2013. augusztus 31. szombat 14 óra
 
A kiállítást megnyitják:  
Dr. Kovács Ferenc országgyűlési képviselő, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármestere 
Dr. Antal Péter műgyűjtő, az Antal-Lusztig gyűjtemény tulajdonosa
 
A kiállítás a Vidor fesztivál végéig ingyenesen megtekinthető 9-17 óra között 2013. szeptember 8-ig. A kiállítás megnyitásának napján, augusztus 31-én csak 14 óra után látogatható.