Jól halad a NYÍRERDŐ közfoglalkoztatási programja

791 főt foglalkoztatott átlagosan július végéig a  NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. az erdőművelő közfoglalkoztatási programban. Társaságunk vállalta, hogy 800 embernek ad munkát a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyei állami tulajdonú erdőkben a március elején indult, héthónapos programban. 

 

 

 
A szakmai tervben meghatározott munkaműveletek elvégzése nem igényelte a program kezdetekor a maximális létszám felvételét, a havi átlaglétszámot a munka ütemezéséhez igazítva növeltük fokozatosan. Július végén például már 855-en dolgoztak egyszerre. Az augusztusi és szeptemberi foglalkoztatással teljesítjük a vállalt átlaglétszámot. A program 594 millió forintos költségét a Belügyminisztériumtól kapott támogatás fedezi – mondta Szalacsi Árpád, a NYÍRERDŐ Zrt. vezérigazgatója.
 
A közfoglalkoztatáson keresztül növeljük erdőállományaink értékét, elősegítjük a károsodott erdőterületek rehabilitációját, javítjuk szállítóútjaink állapotát, emeljük a parkerdei szolgáltatási színvonalat és segítjük a tiszta erdei környezet megvalósítását. Összességében elmondható, hogy a munkák teljesítése időarányosan halad. Igaz ez egyebek mellett a vágástakarításra, a parlagfű és más gyomnövények irtására, az erdészeti sétautak, turistautak és tanösvények kijelölésére és karbantartására, valamint a kommunális hulladék összegyűjtésére. Nagy hangsúlyt fektetettünk az árterületek rendbetételére, az esetlegesen kialakuló árhullámok szabad levonulásának biztosítására. Ezt a tevékenységet előzetesen 280 hektáron terveztük elvégezni, de már közel 30 hektárral túlteljesítettük.
 
A programhoz képzések is kapcsolódnak, amelyek javíthatják a résztvevők esélyeit a munkaerőpiacon. A közfoglalkoztatottak közül közel százötvenen jutottak képzettséghez. Az erdészeti növényvédelmi tanfolyamon 70-en kaptak bizonyítványt. Az erdészeti növényvédelmi képzést 43-an fejezték be eredményesen. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Munkaügyi Központ által szervezett motorfűrész kezelői tanfolyamot pedig 30-an végezték el.