Korszerűsödik a szemétszállítás Nyíregyházán

Nyíregyháza szemétszállításának körszérűsítését célzó projektnek köszönhetően környezettudatos gondolkodásra ösztönzik a lakosokat.

 

 

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata a „Nyíregyháza települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerének eszközpark-fejlesztése, informatikai korszerűsítése” című pályázatának keretén belül megvalósul a szelektív hulladékgyűjtés korszerűsítése, a vegyes hulladékgyűjtési rendszer fejlesztése is. A projektnek köszönhetően a lakossági szelektív hulladék gyűjtésének ösztönzése és a lerakásra kerülő hulladék mennyiségének csökkenése is várható.

A város szemétszállításának korszerűsítését célzó projekt keretén belül június végétől RFID chippekkel látják el folyamatosan a vegyes hulladékok gyűjtésére szolgáló szemeteseket. Ennek köszönhetően ellenőrizhetővé vállnak a szabálytalanul kihelyezett hulladékgyűjtők ürítései, valamint könnyen beazonosíthatóak a chipes hulladékgyűjtő edények is. Ezen cél eléréséhez és az új rendszer üzemeltetéséhez szükségessé vált új járművek és célgépek beszerzése is.

A chipes rendszer előnyei között kiemelkedik, hogy a lakosságnak így közvetlenebb érdeke fűződik a hulladékmennyiség csökkentéséhez, amelynek lehetősége a szelektív gyűjtés nagyobb arányú kihasználása lesz. A pályázat keretén belül lehetővé válik, hogy csak az adatbázisban szereplő, azonosított edények kerüljenek ürítésre. A chipes rendszerrel szoros összefüggésben bevezetik a hulladékgazdálkodási rendszer eseményeinek automatizált követését és elektronikus dokumentációjára alkalmas rendszert is. Ennek köszönhetően lehetővé válik a hulladék szállítási feladatok pontos nyomon követése is, így nőhet a szállítási üzletág hatékonysága, átláthatóvá válik a hulladékszállítás és optimalizálhatóak a gépjárművek útvonalai is. A fejlesztésnek köszönhetően a házhoz menő szelektíven gyűjtött papír mennyiségének 50%-os növekedése is várható.

A környezettudatos gondolkodást kívánja ösztönözni a projekt a szelektív kukák bevezetése mellett a házikomposztáló készülékekkel is, amelynek során 340-350 literes komposztálókat bocsájtanak a lakosság rendelkezésére.

Fizikai befejezésének tervezett napja: 2015. november 28.
Projekt összköltsége: 1 226 308 500 Ft,
Támogatási összeg: 1 164 993 075 Ft.
Elnyert önerő-támogatás: 54 642 510 Ft