Hulló Csillagok - történelmi dráma előadás Nyíregyházán

Hulló Csillagok - történelmi dráma előadás Nyíregyházán A dráma egy középiskolában játszódik, és a tanulók szemszögéből mutatja be 1956-ot, illetve a forradalmat és szabadságharcot megelőző időszakot, továbbá az orosz bevonulást. Az iskolában is megmutatkozik a „Vörös Csillag” hatalma, vagyis a tanárok felett „uralkodó” párttitkár és a diákok felett hatalmat gyakorló DISZ-titkár önkényuralmi hozzáállása.

 

 

 

HULLÓ-CSILLAGOK

Történelmi dráma két felvonásban

Író: Petrusák János

Zenei betétek zeneszerzője: Nagy Zoltán és Veres László

Színpadi mozgás: Marin Lucia

Rendezte: Meleg Attila

Szereplők: 9 fő + statiszták

Időtartam: kb. 1,5 óra

Hulló Csillagok - történelmi dráma előadás NyíregyházánRövid történet: a dráma egy középiskolában játszódik, és a tanulók szemszögéből mutatja be 1956-ot, illetve a forradalmat és szabadságharcot megelőző időszakot, továbbá az orosz bevonulást. Az iskolában is megmutatkozik a „Vörös Csillag” hatalma, vagyis a tanárok felett „uralkodó” párttitkár és a diákok felett hatalmat gyakorló DISZ-titkár önkényuralmi hozzáállása.

De a diákok nemet mondanak, leszedik az osztálytermekből Rákosi képeit és a vörös csillagokat. Közben a pesti utcákon zajlanak az események, amelyekbe a diákság is aktívan bekapcsolódik. Sokaknak ez nagy kaland, amellyel dicsekednek nem aktív társaik előtt.

A dráma főszereplője néhány diák és néhány tanár. Meg persze fontos szereplő a diákszerelem, amely veszélyben is, vagy éppen a veszélyben bontakozik ki. Méghozzá Budapest-Nyíregyháza „vonalon”, meghallgatva a határon túli magyarság, például a magyar küzdelmek mellett hangosan kiálló erdélyiek hangját!

A világ, a szovjet hatalom viszont nem akarja a magyar szabadságot! A világ másik fele meg tehetetlenül nézi az orosz beavatkozást.  A drámai hatást fokozó elemek: korabeli dokumentumok, újsághírek és plakátok szövegei, szózatai kerülnek felolvasásra, együtt a rádió-hangokkal, meg a korszakra annyira jellemző zenei elemek sajátos egyvelegével.

 

Történelmi háttér: 1956 októberére már mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy ahogyan eddig folyt a PÁRT irányította élet, úgy tovább nem mehet. Az elégedetlenség megmutatkozott a munkahelyeken és az iskolákban is. Majd amikor előbb az egyetemisták, majd hozzájuk csatlakozva a munkások és értelmiségiek nem-et kiáltottak, a középiskolás diákok is kimentek az utcára. Látták, figyelték az eseményeket, véleményük volt, és cselekedtek is, amikor kellett…

A drámát a Nagyváradi MM Pódium Kulturális Egyesület Színháza mutatja be. Az egyesület színháza tehetséges, fiatal színművészekből áll, akik az elmúlt években nagy sikerrel adták elő a magyar és a világirodalom neves íróinak drámáit.  Az általuk előadandó, 1956-os drámával elsősorban a fiatal korosztályt célozzuk meg. Szeretnénk felkelteni bennük a korabeli fiatalokkal való azonosulás érzését, szeretnénk átadni nekik mindazt a lelkesedést, hevületet, mely a kommunista zsarnokság bukását okozta…hacsak néhány napra is, de mégis kitörölhetetlenül a magyar és a világtörténelemben.

 

Helyszín: Nyíregyháza, Református Gyülekezeti Ház (Bessenyei tér 6.).

Időpont: 2016. október 17. hétfő, 15.00 óra.