EFOP nyitókonferencia az ifjúsági szolgáltatásokról

 A Kulturális Életért Közhasznú Egyesület (Mustárház IITI) szakmai konferenciát rendez a „Humánszolgáltatások fejlesztése az ifjúságszakmai szervezeteknél; a felkereső munka lehetőségei a fiatalok bevonására” című projekt keretein belül január 17-18- án (szerda-csütörtök). A rendezvényre várják a civil szervezetek képviselőit, ifjúság szakmában tevékenykedő szakembereket.

 

 

A kétnapos programot megnyitja Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza MJV alpolgármestere. Az első nap folyamán külhoni (Románia, Ausztria, Szerbia), valamint nyíregyházi és hazai ifjúsági szektorban dolgozó szakemberek, előadásait hallgathatják a részvevők.

A második nap World cafe típusú pódiumbeszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők a külhoni szakemberekkel.

 

Programterv:
Helyszín: Nyíregyháza, Korona Hotel nagyterem
Január 17., szerda:
9.30-10.00: Regisztráció
10.00-10.20: Megnyitó, köszöntők. Dr Ulrich Attila, Nyíregyháza MJV
Alpolgármestere
10.20-11.00: Transznacionális együttműködés, a projekt ismertetése (Dombóvári
Gábor egyesületi elnök, Fazekas Anna kutatásvezető)
11.00-11.30: A magyarországi ifjúsági szolgáltatások kialakulása, rendszere,
helyzete (Kósa András Csaba, az Ifjúsági Szolgáltatók Országos Szövetségének
elnöke)
11.30-12.00: Ifjúsági szolgáltatások Romániában (Őri-Pákay Franciska, a Szatmári
Fiatalokért Kulturális Egyesület alelnöke, Kozma István, a Csík Területi Ifjúsági
Tanács volt elnöke)
12.00-12.15: kérdések
12.30-13.30: svédasztalos ebéd
14.00-14.30: Ifjúsági szolgáltatások Ausztriában (Kelemen László, az alsóőri
közösségi ház vezetője)
14.30-15.00: Szerbiai ifjúsági szolgáltatások (Mikusák István, az adai IFIX szakmai
vezetője)
15.00-16.00: szekció munka (közösségi tér- ifjúsági ház, felkereső ifjúsági munka)
16.00-16.30: szekciók beszámolói
16.45-17.00: kérdések

Január 18., csütörtök:
Helyszín: Mustárház
10.00-12.00: World cafe típusú pódiumbeszélgetés a külhoni szakemberekkel
12.30-13.30: ebéd

A projekt első évéről röviden
Projektünkben olyan ifjúsági szolgáltatók kívánnak szakmailag fejlődnek, akik hazájukban mind ifjúsági házat működtetnek, fiatalokkal foglalkoznak, képeznek, értük tevékenykednek. Azt szeretnénk közösen elérni, hogy egyrészt egymástól jó gyakorlatokat, módszereket tudjunk átvenni, ezeket kiegészítve nagyobb tapasztalattal rendelkező szakértőktől újabb jó gyakorlatokat, módszereket megtanulni, átvenni, majd mindezeket a magyarországi szakemberek részére továbbadni.

Programunk első részérében áttekintjük, és minden résztvevő számára egyértelműsítjük, hogy mit szeretnénk elvégezni. Ezt követően egy ifjúsági konferenciát szervezünk meg, melyen a szakma, a fiatalokkal foglalkozó szervezetek részére mutatjuk meg az ifjúsági információszolgáltatás területét, fontosságát, kihívásait, egyúttal a résztvevők is bemutatják saját ifjúságügyi helyzetüket. A projekt következő szakaszában Magyarországon és Romániában legalább 100-100 fős kutatást végzünk el a területhez, illetve a témakörhöz kapcsolódóan.

A kutatást és annak eredményeit követően egy előre meghatározott tematika szerint műhelyeket tartunk a partnerek és magyar szakemberek bevonásával, illetve releváns szakértőket az Európai Unió országaiból. A konferenciát követően egy olyan műhelyt szervezünk meg, melyen részleteiben is átbeszéljük a partnerekkel az egyes műhelyeket, tanulmányutakat, egyúttal közösen határozzuk meg az egyes műhelyek találkozók részleteit is.

A projekt következő szakaszában műhelyeket és tanulmányutakat szervezünk meg, egymásra épülve. A 4 napos műhelyek között tanulmányutakra is megyünk. A projekt első részének a végén ismételten tartunk egy szakmai konferenciát a disszeminálás és információátadás jegyében, valamint még a projektszakasz közben elkészítjük az első év tapasztalatait összegző módszertani kiadványunkat, melyet nyomdai úton is kiadunk, illetve online formában elérhetővé teszünk mindenki számára. A projekt első teljes évének végén 25 magyar szakember részére tréninget tartunk és a megszerzett tudásunkat, tapasztalatainkat közvetlenül is a magyar ifjúsági szakma részére átadjuk.