Új európai színvonalú Központi Laboratórium a Jósa András Oktató Kórházban

Betegbarát, európai színvonalú Központi Laboratórium ünnepélyes keretek közötti átadására került sor 2009. február 17-én a Jósa András Oktató Kórházban.
 

 

Magyarország legnagyobb kórházának Központi Laboratóriuma bő féléven át tartó rekonstrukció után megújult, tágas környezetben, a legmodernebb informatikai és laboratóriumi eszközökkel felszerelten, nagy teljesítményű, robotizált rendszeren alapuló diagnosztikai háttérrel várja a betegeket. A felújított laboratórium nemcsak a kórház intézményén belül, de a csatlakozó háziorvosok számára is számítógépes úton teszi lehetővé a laboratóriumi vizsgálatkérést és az eredményadást.

Az 1005 m2 alapterületűre nőtt új laboratórium a laboratóriumi medicina szinte teljes spektrumában, így a klinikai kémia, immunkémia, hematológia, véralvadás, kórokozó szerológia, mikrobiológia és TBC diagnosztika területén szolgálja - modern metodikákkal és tesztpalettával- a klinikusok diagnózis alkotását. Az új laboratórium még bevezetés alatt álló szolgáltatása, hogy a legsúlyosabb szeptikus állapotú betegek mielőbbi adekvát kezeléséhez, molekuláris genetikai módszertannal biztosítja a szepszis kialakulásában szerepet játszó legfontosabb kórokozók gyors azonosítását.

A laboratórium folyamatos 24 órás sürgősségi szolgáltatást is nyújt a sokprofilú betegellátó intézmény akut- és fekvőbeteg ellátása során felmerülő diagnosztikai igények kielégítésére, egyúttal az országban egyedülálló módon, megkezdte koordinálni a betegágy melletti laboratóriumi diagnosztikai munkát.

„A minta utazzon ne a beteg” elv érvényesülése érdekében a háziorvosi rendelőkben levett vagy a megye egyéb kórházaiból küldött mintákat kórházi szállítószolgálat gyűjti össze és juttatja a laboratóriumba. A laboratóriumi szállítási útvonalak kialakítása a klinikusi igények és a laboratórium munkarendjének folyamatos figyelembevételével történik, maximális hangsúlyt helyezve arra, hogy a laboratóriumi diagnosztikai szolgáltatás preanalitikai szempontjai mintaszállítás során maximálisan érvényesüljenek, valamint arra, hogy a mintavétel és az eredményszolgáltatás közötti idő, szállítással is a szakma szabályai szerint elvárható legrövidebb tartományban legyen tartható.

Azokat a járóbetegeket, akik az új laboratórium vérvételi szolgáltatását veszik igénybe, a kórház területén számos kisebb vérvételi hely mellett, modern betegbehívó rendszerrel működő új központi ambulancia várja, ahol kulturált várótermi környezetben, rövid várakozási időkkel szolgálja ki a laboratórium a vérvételi szolgáltatást igénylőket.

A fél éven át tartó átalakítás, felújítás során a labor alapterülete csaknem a duplájára nőtt. A felújítás összértéke 106.000.000.- Ft, melynek jelentős részét az átalakítás építészeti költségei tették ki, illetve több mint 30.000.000.- Ft értékben informatikai fejlesztés is megvalósult.

Az új laboratórium kialakítása során közreműködő legfontosabb ipari partnerek a Magyarországon elsőként Nyíregyházán telepítésre került Siemens típusú laboratóriumi robotrendszert biztosító Diagnosticum Zrt, az Olympus, a BioMerioux, a Diagon, a Dade-Behring cégekkel együttműködésben, a Biosan és az IL Instruments cégek, valamint a molekuláris genetikai profil kialakítását biztosító Roche és a laboratóriumi informatikai rendszert szolgáltató Globenet Zrt. voltak.