Akadálymentesít a Praktiker

Akadálymentesít a PraktikerEgyüttműködve a Magyar Vakok és Gyengénlátók Szövetségével a Praktiker személyi kísérőket biztosít a látássérültek számára 19 magyarországi áruházában. Az áruházvezetőket szituációs tréningeken készítették fel a speciális segítséget igénylő vásárlók kiszolgálására.

Egyedülálló módon nem műszaki eszközökkel, hanem humán erővel igyekszik segíteni a látássérülteket az idehaza 19 üzletegységgel rendelkező Praktiker. A barkácsláncot a Magyar Vakok és Gyengénlátók Szövetsége kereste meg tavaly, hogy támogatást kérjen a szervezet székházának felújításához. A Praktiker a Fehér Bot Napja alkalmából csaknem 900 ezer forint értékben biztosított festéket, csempét és járólapot a Hermina úton található központi épület rekonstrukciójához. Az együttműködés folytatásaként merült fel a lehetősége annak, hogy a látássérülteket a Praktiker kísérőkkel segíti, s megkezdi egy vakbarát honlap kialakítását.

– Sok segítséget jelent a hétköznapokban a látássérültek számára, amikor meghangosítanak közlekedési lámpákat, jeleznek lépcsőket. A valódi akadálymentesítés azonban a fejekben kezdődik, amikor a többség hajlandó a kisebbség fejével is gondolkodni, és hajlandó tenni is nap mint nap a segítséget igénylő emberek érdekében – mondta Kroll Zsuzsanna, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Szövetsége érdekvédelmi vezetője. – A Praktiker az első áruházlánc, amely felajánlotta, hogy folyamatosan kísérőket biztosít a látássérültek számára, ez példaértékű döntés volt Magyarországon.

Akadálymentesít a Praktiker

 

Tapasztalatok szerint a látássérültek eddig elkerülték a nagyáruházakat, hiszen a hatalmas térben és a több tízezer árucikk között sokszor még a látó emberek is nehezen igazodnak ki. A szövetség vezetése szerint azonban a látássérültek között is igény mutatkozik a barkácsáruházak széles kínálatára és kedvező áraira, ugyanis a vakok és gyengénlátók is szeretnek barkácsolni, kertet gondozni, tisztaságban és rendben tartani otthonukat, s az ehhez szükséges kelléket pedig kedvező áron szeretnék beszerezni.

 

Akadálymentesít a Praktiker

 

– Egy áruházlánc sokféleképpen tud segíteni a látássérült embereken. A karácsonyi ajándékosztás és az igencsak fontos támogatói felajánlások azonban csak ideig-óráig jelentenek megoldást – mondta Németh Gyula, a Praktiker értékesítési igazgatója. – Lehetne beszerelni az áruházakba sípoló polcrendszert, vezető sávokat, esetleg brai írást használó polccímkéket, mégis a legjobb megoldásnak a közvetlen emberi segítségnyújtás tűnik. A Praktiker áruházaiban mostantól hivatalosan is minden látássérült számára biztosítunk egy kísérőt, aki segít a bevásárlásnál. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Szövetségének átadtuk az áruházvezetőink névsorát és telefonszámait, hogy a látássérültek mindig személyesen tudjanak segítséget kérni a Praktikertől.

 

Akadálymentesít a Praktiker

 

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Szövetsége, illetve a Praktiker bízik abban, hogy más hazai áruházláncok is csatlakoznak a kezdeményezéshez a társadalmi felelősségvállalás jegyében. Becslések szerint idehaza csaknem 70 ezer látássérült ember él, többségüknek mindennapi gondot jelent a bevásárlás.

 

 

További információ:
Kroll Zsuzsanna, Magyar Vakok és Gyengénlátók Szövetsége, 20/337-2711
Kufár Róbert, Picasso Média, 30.993-5976, e-mail: kufar@picassomedia.hu