Az időskorú emberek védelmében

Az időskorú emberek védelmében Az utóbbi időben megyénk több településén ismételten előfordultak olyan bűncselekmények, melyeknek sértettjei időskorú személyek voltak.

 

 

Áldozattá válásuk abból is adódik, hogy az idősek általában kiszolgáltatottabbak, gyengébek, jóhiszeműek, sok esetben óvatlanok, illetve részükről egy erőszakos bűncselekmény során nagyobb ellenállás nem várható. Ezzel tisztában vannak a bűnözők is, ezért válnak az idősek elsődleges célponttá akár a tömegközlekedési eszközökön, közterületeken, piacokon, és a saját otthonukban is.

 

 

Az idősek sérelmére elkövetett leggyakoribb bűncselekmény az ún. „trükkös” lopás.

Az elkövetők a legkülönfélébb indokokkal szólítják meg az időseket:

- gázár támogatást hoztak
- nyugdíj kiegészítést hoztak
- hivatalos jellegre hivatkozik (TITÁSZ, TIGÁZ, E-ON alkalmazottja, stb.)
- vásárlás (sertés, vasáru, építési anyag, toll- párna, stb.) vagy éppen értékesíts ürügyével (aranyékszer, seprű, edények stb.)
- pénzt szeretnének felváltani
- WC-re szeretnének menni
- rosszullétre hivatkoznak
- vizet kérnek
- szeretet szolgálattól hoztak csomagot
- szociális segélyt hoztak
- sértett hozzátartozójától hoztak pénzt
- stb.

 

 

Mit tehetnek az esetleges bűncselekmények elkerülése érdekében?

 

- Tömegközlekedési eszközökön, boltokban, bevásárló csarnokokban a táskákban az iratokat, pénztárcát, kulcsot, értékeket nem egy helyen, inkább nehezen hozzáférhető helyen kell tárolni.
- Ne hívják fel a figyelmet magunkra nagyobb pénzösszeggel, értéktárggyal (pl. aranyékszer).
- Postahivatalokból vagy ATM automatából ne egyedül vegyenek fel pénzt, figyeljenek a környezetükben lévő személyekre ( ha gyanús alakot vélnek felfedezni halasszák későbbre). A PIN-kódot ne a kártya mellett tárolják.
- Idegenekkel szemben legyenek bizalmatlanok különösen akkor, ha valaki feltűnően barátságosan közeledik.
- Lakásukban alkalmazzanak korszerű vagyonvédelmi eszközöket, különösen a nyílászárókra fordítsanak nagy figyelmet, amit szakemberrel szereltessenek be (a szúnyogháló nem akadály).
- A lakás ajtaját mindig zárják, még akkor is, ha pl. kimennek a kertbe, vagy lemennek a lépcsőházba a postaládához.
- Célszerű előre egyeztetni rokonaikkal, szomszédaikkal, hogy baj esetén kihez fordulhatnak segítségért (S.O.S szomszédhívó rendszer, mobiltelefon stb).
- Idegeneket soha ne engedjenek be a lakásba, bármilyen ürüggyel próbálnak is bejutni.
- Házalóktól ne vásároljanak semmit.
- Szereltessenek az ajtóra kémlelőnyílást és biztonsági láncot.
- Ha hazaérkezéskor nyitva találják a lakást, hívjanak segítséget, rendőrt, szomszédot, hiszen még bent lehet az elkövető a lakásban.
- Ha megtámadják, próbáljon mindent megfigyelni a személyleírás miatt ( pl. személy, autó rendszáma, típusa, színe stb.).
- Ha idegent lát a ház körül, jól figyelje meg.
- A lakás kulcsát nem tegye a lábtörlő alá, virágcserépbe, villanyóraszekrénybe, stb. Az elkövetők itt keresik először.
- A megtakarított pénz se legyen egy helyen a lakásban és ne a párna alatt, a szekrényben, vagy a mosógépben tartsák. Lehetőleg legyen kisebb mennyiségű aprópénzt otthon kéznél, és ha kell csak azt vegyék elő.
- Értéktárgyaikat ne az előszobában helyezzék el és az autóban soha ne hagyják az ülésen.
- Az otthon tartott értékes ékszerekről, festményekről készítsenek fényképet, rajzot, hogy később, eltulajdonításuk esetén azonosítható legyen.
- Ne nyissanak ajtót éjszaka ha bármilyen zajt hallanak, inkább hívják a Rendőrséget.

 

 

Gyanús körülmény esetén, vagy ha mégis megtörtént a bűncselekmény, azonnal hívják valamelyik rendőrségi segélykérő számot: 107, 112!

 

A bűncselekmények elkövetése - időpontját tekintve - a nappali órákra tehető. Az idősek már a kora esti időpontban bezárkóznak és nem szívesen nyitnak ajtót. Az elkövetés módjára jellemző, hogy ha többen vannak, akkor először csak az egyik próbál bemenni aki eltereli a sértett figyelmét, míg a többiek átkutatják a házat. Ez inkább családi házakra jellemző, míg lépcsőházi lakásoknál bemennek mindannyian és a lakáson belül terelik el az idős személy figyelmét. Pl. a gyerek WC-re szeretne menni és a szülő addig szétnéz, illetve elveszi az értéktárgyakat.

Ha valaki hivatalos személynek adja ki magát, mindig győződjön meg annak valódiságáról. Kérje el igazolványát, írja le a számát, nevét és telefonon ellenőrizze (természetesen zárt ajtón keresztül), vagy kérje meg, hogy jöjjön vissza másnap. Addig hívjanak oda hozzátartozót, így elkerülhető, hogy áldozattá váljanak.

Az idős, nyugdíjas emberek többsége magányosan és egyedül lakik. Ők még a régi erkölcsi normák szerint élnek és nem gondolják, hogy az elkövetők azzal a szándékkal keresik fel őket, hogy ártsanak nekik, ugyanakkor nem riadva vissza a bántalmazástól sem, ha nem érik el céljukat. Éppen ezért kérjük a hozzátartozókat és azokat az állampolgárokat, akik közelében idős személyek élnek, hogy látogassák gyakrabban őket, és próbálják meg felhívni figyelmüket az őket érhető veszélyekre.

Felhívjuk az idősek figyelmét arra is, hogy amennyiben bűncselekmény áldozatává váltak, a feljelentést követően felkereshetik az Igazságügyi Hivatal Áldozatsegítő Szolgálatát is (Nyíregyháza, Kereszt u. 9. sz. 42/597-678), ahol többféle szolgáltatással tudják enyhíteni a sérelmükre okozott kárt.