Secondary menu


Kiemelt cikkek

Befejeződött a szabadidő komplexum felújítása a Sóstói-erdőben

Teljesen megújult a nyíregyháziak kedvelt kikapcsolódásai helye, a Sóstói-erdőben levő szabadidő komplexum. A NYÍRERDŐ Zrt. saját forrásból, 25 millió forintból végezte el a munkát az elmúlt két hónapban. A korszerűsítésre azért volt szükség, mert a 2005 és 2007 közötti erdőgazdasági fejlesztéseknek köszönhetően megvalósult játszótér, erdei körszín és színpad, a kondikert valamint sok egyéb közjóléti berendezés az eltelt időszakban elhasználódott, egyes elemek funkciójukat vesztették.

NYÍRERDŐ Nap Nyíregyházán

Az Erdők Hete rendezvénysorozat immár 21. alkalommal várja a látogatókat – kicsiket és nagyokat egyaránt – Magyarország erdeibe. Az Országos Erdészeti Egyesület által indított kezdeményezés jelmondata: „Közös kincsünk az erdő.” A programokkal az erdők értékeinek gazdagságára, azon belül a természeti, turisztikai és gazdasági értékek párhuzamos jelenlétére hívják fel a figyelmet a szervezők.

Rendkívüli tárlatvezetés után újra Muzsikál a Múzeum

Rendkívüli tárlatvezetés után újra Muzsikál a Múzeum Rendhagyó tárlatvezetéssel és érdekes előadásokkal várják az érdeklődőket a Jósa András Múzeumban szeptember 28-án a Kutatók Éjszakáján. Utána a Nyíregyházi Egyetem népzenész hallgatóinak koncertjére invitálják a nótázás és muzsika kedvelőit.

Fesztivál az állatokért 2017

Minden év október 4-én világszerte ünneplik meg állatbarátok az Állatok Világnapját. A nyíregyházi Állatbarát Alapítvány minden évben egy városi, izgalmas fesztivállal köszönti az állatokat, állattartókat szeptember végén...
 

V. Tirpák Fesztivál és Pálinkanap Nyíregyházán

Idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Tirpák Fesztivál és Pálinkanap Nyíregyházán, a Kossuth téren. A megszokott és új programokkal, finom ételekkel várják a kedves érdeklődőket!
 

Európai Autómentes Nap a Zöld Kerék Alapítvánnyal

Bringás reggeli és ,,TE SZEDD!" akció után lendületben a Zöld Kerék. Nemrég 300 kakaós csigával és almával vártuk a bringásokat Nyíregyházán, hulladékot gyűjtöttünk a kerékpárutak mentén, most pedig arra készülünk hogy megmozgatjuk a várost 2017. szeptember 22-én.
 


Galériák

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban 2017. október 13-án mutatták be Olt Tamás rendezésében a Diótörő herceg című mesejátékot a Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpadán.

Sherlock Holmes - A sátán kutyája

Sherlock Holmes - A sátán kutyája előadás 2017. szeptember 9-én (szombat) nagy sikerrel mutatták be a Sherlock Holmes A sátán kutyája című darabot a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

VIDOR 2017 - a mi szemünkkel

VIDOR 2017 - a mi szemünkkelA 16. VIDOR, vagyis a VIdámság és Derű ORszágos seregszemléje 2017 szeptember 2-án hatalmas tűzijátékkal ért véget. Idén is remek darabokat láttunk a színházban, és érdekes koncertekbe hallgathattunk bele a belvárosban. Képes összeállításunkban egy kis egyveleget kaphatnak az elmúlt több mint 1 hét hangulatából, valamint megtudhatják, hogy az elmaradhatatlan karikaturisták hogyan látták a 2017-es VIDOR egy-egy mozzanatát.

Legyetek jók, ha tudtok! a Szabadtéri Színpadon

Legyetek jók, ha tudtok! a Szabadtéri Színpadon 2017. július 7-én folytatódott a nyíregyházi Szabadtéri Színpad programsorozata a "Legyetek jók, ha tudtok!" című színdarabbal, amely a Budaörsi Latinovits Színház produkciója.

A Gyöngyhajú lány című Omega musical a Szabadtéri Színpadon

 2017. július 1-jén az ExperiDance Gyöngyhajú lány című Omega musicallel folytatódott a Szabadtéri Színpad programsorozata.

A Főfőnök

A Főfőnök Lars von Trier A FŐFŐNÖK című komédiáját, Kovács Krisztina adaptációja nyomán Koltai M. Gábor rendezésében mutatták be 2017. április 1-én a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

Több mint félezer közmunkás a NYÍRERDŐ-nél

Több mint félezer közmunkás a NYÍRERDŐ-nél Az elmúlt héten indította el a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. újabb közmunkaprogramját, amelyben Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében 560 állástalan jut munkához a következő hét hónapban.

 

 

 

 

 

 

 Soha ennyi állástalan nem jutott munkához a kelet-magyarországi erdőkben, mint ebben az évben. Április közepén ért véget az első alkalommal meghirdetett téli erdőművelési közmunkaprogram, amelyben a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. 444 embert foglalkoztatott három hónapon keresztül. A héten pedig megkezdődött a már hagyományosnak mondható héthónapos programunk, amelynek során november végéig 560 munkanélküli dolgozik az állami erdőkben – mondta Kaknics Lajos, a társaság vezérigazgatója.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyék közel 60 ezer hektár állami tulajdonú erdeit kezelő NYÍRERDŐ Zrt. minden erdészete alkalmaz közmunkásokat. A létszám 40%-a a rendelkezésre állási támogatásban részesülők közül kerül ki, és meghaladja a 40%-ot a romák aránya, minden harmadik közmunkás pedig 45 év feletti. A két megyében 72 település érintett a programban. Hajdú-Biharban a legtöbben Debrecenből, Vámospércsről és Hajdúhadházról jönnek. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig a tiszaberceliek, tiszadobiak és nyírbéltekiek vannak különösen nagy számban. A társaság vállalta azt is, hogy a program lezárulta után minden tizedik munkavállalót három hónapon keresztül tovább foglalkoztat – ismertette az adatokat dr. Halmágyi János, az erdőgazdaság humánpolitikai osztályvezetője.

 

A programban részt vevők feladatai között turistautak, tanösvények karbantartása; akácosok, nyárasok nyesése, vágástakarítás és szemétgyűjtés is szerepel. Munkához jutnak a csemetekertjeinkben, elvégzik a közjóléti eszközök felújítását, és általános erdőművelési tennivalókat is ellátnak. Napi nyolc órás munkájukért a minimálbérnek megfelelő 71.500 forintra jogosultak havonta. Ezen felül étkezési utalványt, tűzifa-ellátmányt, munka- és védőruhákat kapnak.

A közmunkások közül 84-en vehetnek részt erdőművelő-, erdei melléktermék gyűjtő és hasznosító-, fűrészipari-gépkezelő és fakitermelő képzéseken, amelyeken az erdőgazdálkodásban hasznosítható végzettséget, és ismereteket szerezhetnek. A pályázat kiírói ezzel szeretnék javítani az állástalanok esélyeit a munkaerőpiacon, segíteni őket abban, hogy a program végeztével könnyebben találjanak maguknak munkát. Az erdőgazdaság állományában többen határozatlan idejű szerződéssel dolgoznak azok közül, akik korábban közmunkásként szereztek valamilyen képzettséget.

 

A NYÍRERDŐ programjának teljes költségvetése meghaladja az 520 millió forintot. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium Közmunka Tanácsa, valamint a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. támogatása egyaránt megközelíti a 210 millió forintot. A Nyírségi Erdészeti Zrt. 20%-os önerő biztosításával, vagyis 105 millió forinttal járul hozzá a költségekhez.

A közmunkaprogramok – amellett, hogy alkalmasak Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyék országos átlagot meghaladó munkanélküliségi arányának csökkentésére – elősegítik a fenntartható erdőgazdálkodást, valamint az erdőművelési és erdőkezelési feladatok végrehajtását. Fontos cél az állami erdővagyon értékének, ápoltságának növelése; a társadalom által igényelt közjóléti és természetvédelmi erdészeti feladatok időben történő megoldása, valamint az erdész-társadalom által létrehozott közjóléti létesítmények karbantartása. Kiemelkedő szerepe van a programoknak a környezettudatos nevelésben és oktatásban is.

 

 

Main menu

story | by Dr. Radut