NYÍRERDŐ: az előzetesen becsültnél jóval nagyobb károkat okozott a vihar

NYÍRERDŐ: az előzetesen becsültnél jóval nagyobb károkat okozott a vihar Befejeződött a NYÍRERDŐ Zrt. által kezelt állami tulajdonú erdőket ért károk felmérése Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében: az előzetesen becsültnél jóval nagyobb veszteségekkel kellett szembesülnie a társaságnak.

Összességében mintegy 2000 hektáron károsodtak az állami tulajdonú erdőterületek a június 14-i viharban.

Meghaladhatja a százezer köbmétert a sérült faanyag mennyisége, csak összehasonlításképpen ennyi az erdőgazdaság féléves fakitermelési lehetősége. A becsült kár és kárfelszámolás együttes értéke 875 millió forint. A legnagyobb károk Hajdúhadház, Geszteréd, Érpatak, Kállósemjén, Kisléta és Kántorjánosi térségében vannak. Év végéig szeretnénk a megsérült állományokat kitermelni, és ősszel, illetve jövő tavasszal a szükséges erdőfelújítási munkákat elvégezni. A Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatósága gyorsított hatósági eljárással segíti a kitermelések elindítását, és fokozott a figyelem a megyei vezetők részéről is – vont mérleget Kaknics Lajos, a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója.

Több mint 520 hektáron teljesen tönkrementek az erdők, ezeket a területeket tarra kell vágni, majd újra kell azokat erdősíteni. A felújítási költség ebben az esetben elérheti a 600 millió forintot is. Meghaladja az 1460 hektárt a kisebb mértékben károsodott erdőterületek nagysága: itt egészségügyi termelést kell elvégezni, vagyis a kidőlt, megsérült fákat kell eltávolítani. A legnagyobb veszteségeket a Nyíregyházi-, a Hajdúhadházi-, és a Nyírbátori erdészetnél okozta a vihar, de kisebb területek a Baktalórántházi-, a Gúthi-, és a Nyírlugosi egységeknél is sérültek – foglalta össze Sári Zsolt, termelési osztályvezető-főmérnök.

Hajdú-Biharban a Hajdúhadházi Erdészetnél több mint 260 hektár erdő ment tönkre teljesen, további 650 hektáron kisebbek a károk.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Nyíregyházi Erdészetnél több mint 120 hektáron végleges károkat szenvedtek az erdők, közel 140 hektáron pedig kisebb veszteségeket kellett elkönyvelni.
A Nyírbátori Erdészetnél mintegy 110 hektáron teljesen tönkrementek az állományok, és meghaladja a 600 hektárt a kisebb mértékben károsodott erdők nagysága.
A Baktalórántházi Erdészetnél 18 hektáron kell az erdőket tarra vágni és felújítani, valamivel több mint 60 hektáron egészségügyi termelés következik.
A Nyírlugosi és a Gúthi Erdészetnél kisebb mértékűek a károk.

A megsérült állományok több mint egyharmad része akác; a tölgy, a fenyő és a nyár aránya egyenként megközelíti a húsz százalékot. Emellett juhar, szil és erdei gyümölcs fajtákban is estek károk. Az infrastruktúrában kisebb veszteségek keletkeztek. Nyírbátorban a mérlegházra és a portásfülkére dőltek fák, ezen kívül a fűrészcsarnok tetőszerkezete is megsérült.

Kaknics Lajos emlékeztetett rá, hogy a térségben néhány év alatt ez volt a második pusztító szélvihar, amely több százmilliós károkat okozott az erdőkben. 2005-ben 1200 hektáron károsodtak az állami tulajdonú erdőterületek. Az azt megelőző időkből nem maradt feljegyzés hasonló nagyságú pusztításról.