A Megye-Város Egyeztető Bizottság május 5-ei üléséről

nyíregyházaÉvek óta húzódó kérdések kerültek napirendre, régóta fennálló problémákra születtek megoldási javaslatok, valamint hatékonyabb, szervezettebb és eredményesebb jövőbeli együttműködésről döntött soros ülésén a Megye-Város Egyeztető Bizottság.

Az ülés után közös sajtótájékoztatót tartott Seszták Oszkár a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke és Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza MJV polgármestere. A polgármester hangsúlyozta, hogy szakítottak azzal a hagyománnyal, hogy korábban a Megye és a Város nem működött együtt.

Tizenegy napirendi pont keretében tárgyalták meg a város és a megye közös ügyeit, amelynek része volt az egyeztető bizottság új Szervezeti és Működési Szabályzatának elfogadása. Ennek megfelelően félévenként felváltva tölti be a soros elnöki tisztséget a polgármester illetve a megyei közgyűlés elnöke. 

Új együttműködési lehetőségek és hosszú évekre visszanyúló rendezetlen kérdések kerültek napirendre, illetve indultak meg a rendezés útján.  Foglalkoztak többek között a Megyeháza előtti parkolók kérdésével, a Színészház felújításával – ami a tervek szerint két ütemben valósul majd meg, a Móricz Zsigmond Színház finanszírozásának kérdésével, de szóba került a Vidor Fesztivál szervezése és költségvetése is. A Megye és a Város is, mivel jelentős kulturális értéknek tartja és továbbra is szeretné, ha megrendeznék – 10-10 millió forinttal támogatja a rendezvényt, ami nagy erőfeszítéseket kíván mindkét önkormányzat részéről.

A Város keresi annak a lehetőségét, milyen módon tudna a megyei fenntartású Jósa András Oktatókórház Pólus Programjában segítséget nyújtani, illetve hogyan tud a Város és a Megye jobban együttműködni, hogy a kórház működése és a nyíregyháziak egészségügyi ellátása  még jobb lehessen.  A kórház hatékony működése kiemelten fontos a nyíregyházi lakosoknak. Vizsgálták, hogy milyen módszerekkel és együttműködéssel lehetne költséghatékonyabbá tenni a Nyíregyházi Városi Televízió és a Kölcsey Televízió működését. Jelentős előrelépés, hogy megállapodás született a Bujtosi Szabadidőcsarnok és Megyei Sportintézmény fennálló tartozásának, valamint a Város fennálló tartozásának rendezéséről. A megállapodást a sajtó képviselői előtt írta alá Seszták Oszkár és Dr. Kovács Ferenc.

– A ma elért és jövőben megvalósuló eredmények komoly gyakorlati jelentősséggel bírnak, különösen a mostani helyzetben, amikor mindkét önkormányzat súlyos pénzügyi nehézségekkel küzd. Az egymás felé fennálló tartozások, számlák tárgyszerű és mindkét fél érdekeit szem előtt tartó rendezése elsődleges fontosságú a jövőre nézve – mondta Seszták Oszkár.  Arról is beszélt, hogy az ország alkotmányos megújulás előtt áll, ezért az önkormányzati törvény is újraszabályozásra kerül.  Azonban a különféle önkormányzati szövetségeknek konszenzussal sikerült egy olyan közös platformot létrehozni, mely részt vehet a törvényalkotási folyamatban. 

Dr. Kovács Ferenc kiemelte, hogy a korábbi évek gyakorlatától eltérően a város és a megye együttműködését szorosabbra kell fűzni. Különösen olyan területeken, mint a turisztika, ahol Nyíregyházát nem lehet és nem is szabad elválasztani a megye többi területétől, hisz azokhoz ezer szállal kapcsolódik. Sokkal szervezettebben, hatékonyabban és eredményesebben működhet együttesen.