Tudnivalók a házasságkötés és a gyermekszületés körüli teendőkről Nyíregyházán

NyíregyházaHázasságkötés  - A házasságkötési szándékot a kitűzött időpont előtt minimum 30 nappal –  maximum hat hónappal – korábban lehet bejelenteni. Szükséges iratok:

  o személyazonosító  igazolvány (személyi igazolvány vagy útlevél),
          o amennyiben rendelkezik vele – lakcímet igazoló hatósági igazolvány,
          o születési anyakönyvi kivonat,
          o amennyiben nem első házasság, az előző házasság megszűnését igazoló okirat (házasságot felbontó ítélet/elhunyt házastárs halotti anyakönyvi kivonata),
          o nem magyar állampolgár esetében tanúsítvány (igazolnia kell, hogy a személyes joga szerint házasságot köthet).

 
A határnapok számítása az iratok rendelkezésre állásától történik.

Idegen nyelvű  okiratot hiteles magyar fordításban (Országos Fordítóiroda), esetlegesen felülhitelesítve (Apostille, konzuli hitelesítés) kell csatolni.

A hivatalban igényelhető szolgáltatásokat önkormányzati rendelet határozza meg.

Születés

Nyíregyháza városban jelenleg a születések a kórházban történnek. A több mint 3000 születés mellett évente 2-3 alkalommal fordul elő otthonszülés.

Az intézményben történt születést az intézménynek, az otthon történt születést a szülésnél közreműködő személynek (orvos, szülész, mentős stb.) kötelessége bejelenteni.

Az eljárás során anyakönyvi kivonat és lakcímet igazoló hatósági igazolvány kiállítására kerül sor.

Az intézményben készült jegyzőkönyvet a születés bejelentéséről kórházi megbízott juttatja el naponta a hivatalba.

Amennyiben a szülők iratai rendben vannak és az anyakönyvezéshez nem kell további okmányokat beszerezni, a kiállított anyakönyvi kivonatot és lakcímet igazoló hatósági igazolványt az anya a kórházban a következő napon átveszi, nem kell személyesen megjelennie az anyakönyvi hivatalban.

A nyilvántartásba került adatokat alapján adja ki – és küldi meg – a Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerv az újszülött társadalombiztosítási azonosító jelét (TAJ számát).

 

Városháza Sajtószolgálat