Még a Zuboly is a Zsindelyes Fesztiválon lesz!

Zsindelyes fesztiválTermészetesen, ahogy már eddig is megszokhatta a nagyközönség, szeptember első szombatján ismét a Zsindelyesé a főszerep. Szeptember 3-án most már ötödik alkalommal várja a Zsindelyes Fesztivál a pálinkára szomjazókat egy utolsó nyári banzájra, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Érpatak Zsindelyes tanyán (újfehértói vasútállomás után).

 A népi vonalat most is több illusztris vendég fogja képviselni. Visszajáró  előadóink, a Zsindelyes névvel majdnem hogy összeforrt Érpataki Asszonykórus hölgyei nyitják reggel a kapukat, hangjuk bezengi a vidéket, jelezve, ismét elkezdődött a Zsindelyes Fesztivál, majd a többszörös nívódíjas Bürkös Zenekar lép a színpadra. Emellett több néptáncegyüttes is érkezik a rendezvényre más-más helységekről: az újfehértói és a nyíregyházi táncházak a szomszédból képviseltetik magukat, illetve Nagykálló méltán híres büszkesége, a Kállai Kettős Néptáncegyüttes, de a nagyidai (Szlovákia) Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes is jelen lesz.

     A délelőtt kilátogatók a népi ritmusok mellett népi ételek készítését is elsajátíthatják, hiszen a Hagyománytisztelő Főzőverseny már reggel nyolckor elindul: harminc baráti és önkormányzati csapat vonul ki, rájuk jellemző díszítéssel, ételekkel, a vállalkozó szelleműek különböző hagyományos jelmezekben. Itt nagy múltú, tájjellegű ételek készülnek majd a tűz felett, ki-ki bográcsban, kondérban, kemencében… de aki bátor, meg is újíthatja, vagy kitalálhat teljesen új ételeket is, pálinka hozzáadásával pedig különdíjban is részesülhet. A szervezők célja, hogy nyitottá tegye az embereket az új, pálinkával fűszerezett gasztronómiai íz világ felé. Példamutatásként a Zsindelyes Pálinkafőzde pedig egy új garnitúrával jelenik meg, amelynek debütálása a fesztiválon lesz: újfehértói fürtös meggy és az ebből készült pálinka alapú ételeket, édességeket, tortákat, csokoládékat, lekvárokat, szörpöket, illetve SIÓ-Zsindelyes shottokat, pálinkás kávékülönlegességeket kóstolhatnak a látogatók a Zsindelyes Bisztróban, elsőként, még az országos forgalomba kerülés előtt.

Zsindelyes Fesztivál

     Délutántól  két színpadon, több népi hangzású élőkoncert is várja az érdeklődőket: Zuboly, Maszkura és Tücsökraj, vagy a Zsindely Népi Együttes. Külön érdekessége még a fesztiválnak, hogy az ország egyik legnagyobb képző- és népművészeti vására áll össze, több mint 40 mesterség mutatkozik be egyszerre termékeivel, interaktív bemutatójával a rendezvényen. Így megtanulhatják a látogatók a kosárfonás, kalapvarrás, mézeskalács készítés, gyöngyfűzés, kenyérsütés, csipkeverés mesterségét, de a gyerekek is hagyományos játékokat készítve egész napos foglalkozáson vehetnek részt.

„A program 2011-ben is nagyon színes lesz! Célunk a szervezésnél a hagyomány, a kultúra színvonalas bemutatása, amelyhez kísérőként mit is ajánlhatnának mást, mint egy ínycsiklandó Zsindelyes Pálinkát!” – tette hozzá Papp József, a Zsindelyes Pálinkafőzde ügyvezető-tulajdonosa, a rendezvény egyik szervezője.