Erdőpedagógiai Szakmai Nap Gúthon

nyírerdő Hajdú-bihari és szabolcsi iskolák pedagógusai, a térség erdei iskoláinak képviselői  és erdészek vettek részt az első alkalommal megrendezett Erdőpedagógiai Szakmai Napon. A hagyományteremtőnek szánt rendezvényre a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészetében került sor.  

 Az elmúlt 15-20 évben felértékelődött az erdők közjóléti szerepe, az emberek erdővel szemben támasztott elvárásai egyre szélesebb körben látnak napvilágot. Az erdőgazdaságok ennek a kihívásnak megfelelve – talán egy kicsit előre menekülve – az eredményeik terhére, közjóléti tevékenységüket erősítve Erdészeti Erdei Iskolai hálózatot hoztak létre. Mi két helyen, Debrecenben és Nyíregyházán működtetünk erdei iskolákat – mondta köszöntőjében a NYÍRERDŐ Zrt. vezérigazgatója. Szalacsi Árpád azt kérte a jelenlevő oktatóktól, hogy az erdei iskolák programjában az erdő és az erdőgazdálkodás megismertetetésére fektessenek nagyobb hangsúlyt. A Gúthi erdő természeti értékeiről Dufla Ferenctől, a Hajdúhadházi Erdészet igazgatójától hallhattak a résztvevők.  

Szabó  Lajos, erdőmérnök, az Országos Erdészeti Egyesület Erdészeti Erdei Iskolák szakosztályának titkára előadásában az erdész-pedagógus összefogás fontosságát hangsúlyozta. Szerinte rendkívül fontos, hogy a gyerekek közvetlen kapcsolatba kerüljenek a különféle fajokkal, az erdész hiteles közvetítő. Az erdőpedagógia a környezeti nevelés leghatékonyabb módja – fogalmazott Szabó Lajos. 

nyírerdő

Gúthon bemutatkozott a tiszavasvári Bölcs Baglyok Szögi Lajos Oktatóközpontja, a garbolci Vadvízország Erdei Iskola, a Márokpapiban működő Csiperke Erdei Iskola, a debreceni Diószegi Sámuel Erdei Művelődés Háza Regionális Természet- és Környezetvédelmi Oktatóközpont mellett a nyíregyházi Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola is. Nemcsak elméleti, hanem gyakorlati programmal is készültek a szervezők: a résztvevőknek alkalma nyílt arra, hogy maguk is megoldjanak néhány olyan feladatot, mint amilyenek a legfiatalabbakat várják az intézményekben.