A szmogról (füstköd)

 Nem ugyanaz a téli illetve a nyári szmog, mivel a hideg és a meleg évszakban más-más időjárási feltételek érvényesülnek. Télen a gondot az jelenti, hogy a magasabb rétegekből a meleg levegő a talaj közeli hideg levegő fölé húzódik, így a káros gázok, a füst nem tud eltávozni.  


A téli, úgynevezett redukáló smog kialakulásához az időjárási tényezőkön túl a fosszilis tüzelőanyagok nagymértékű felhasználása vezethet. Elégetésükkor nagy mennyiségű korom keletkezik, mely a szálló porral együtt a kondenzációs magok felszaporodását okozza a levegőben, ugyanakkor jelentős mennyiségű kén-dioxid (SO2) szennyezést is okoz.

Az emelkedő  és gyorsan hűlő levegő eléri a telítettségi állapotot, ami a szemcséken kondenzációhoz vezet, ami a SO2 (és az annak oxidációjakor keletkező SO3kén-trioxid) oldódásával savas kémhatású lesz (kénessav, ill. kénsav keletkezik), savas eső, köd képződik. 

 

A smog kialakulásának feltételei:

szélcsendes időjárás

magas légnyomás

magas relatív páratartalom

-3 – +5 °C közötti hőmérséklet

légszennyezés: kén-dioxid, szén-monoxid, por, korom

 

Élettani hatásai: 

Szálló por: irritálja a szem kötőhártyáját, a felső légutakat, köhögést és nehézlégzést válthat ki, növeli az asztma, a krónikus légcsőhurut, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, gyengíti az immunrendszert.

Nitrogén-oxidok: izgatják a szemet és a nyálkahártyát, tartós szennyezés esetén tüdővizenyőt vagy akár genetikai elváltozást is okozhatnak.

Szén-monoxid: kiszorítja az oxigént a vérből, azonnali hatása: fejfájás, szédülés, émelygés, a látás- és a hallásképesség csökkenése, tartós hatása: elősegíti a koszorúér elmeszesedését, ezért szűkíti a koszorúereket, és növeli a szívinfarktus kockázatát.

Kén-dioxid: köhögést, nagyobb mennyiségben tüdőödémát, tudatzavart és halált is okozhat.

A füstködben jelenlévő apró (0,1-2,5 mikrométer) szennyező elemek veszélyessége abban áll, hogy azok átkerülnek a tüdőfalon, onnan bejutnak a véráramba, elősegítik a véralvadást, elzárhatják a kisebb ereket, apróbb trombózisokat idéznek elő, illetve gyulladásos folyamatokat indíthatnak el a szervezetben. Smogos időben. jelentősen megnő a sürgősségi osztályok forgalma, érzékelhető, hogy megnő a szívrohamok, súlyos légúti fertőzések száma, az asztmás rohamoké is, de a COPD (krónikus obstruktív légúti betegség) kialakulását is segíti, illetve az ebben szenvedők állapotát ronthatja jelentősen a szennyezés.  

A téli szmog főbb alkotóelemei közül a szén-monoxid a vérben lévő hemoglobinhoz kapcsolódva kiszorítja onnan az oxigént. A hemoglobin az oxigén helyett a szén-monoxidot köti meg, így az idegrendszer és a szívizom oxigénhiányos állapotba kerül. Emellett a szén-monoxidnak agykárosító hatása is van, a legfrissebb hírek szerint még az IQ-szintet is ronthatja. A szén-monoxid-mérgezés tünetei többek között a fejfájás, a nehéz légzés, a szívműködési zavarok, súlyos esetben eszméletvesztés, légzésbénulás. A kén-dioxid belélegezve a légúti nyálkahártyához kötődik, és mivel savas kémhatású, izgatja az orr és a torok nyálkahártyáját. A véráramba jutva szintén az oxigénfelvételt gátolja. Köhögést, váladékképződést és asztmás rohamokat okozhat. A kén-dioxid a levegő páratartalmával kénessavvá alakul, amely károsítja az élővilágot és az épületeket. 

Az erős szmog elsősorban légzőszervi betegségben, szív- és keringési betegségben szenvedőkre, illetve a csecsemőkre veszélyes. 

 

Mit tehet az állampolgár? 

Cselekedj! 

Ha semmiképpen nem tudod megoldani az autómentes közlekedést, beszélj össze barátokkal, szomszédokkal, és járjatok egy kocsival. 

A tömegközlekedés messze nem olyan borzasztó, mint gondolod. Legalább a hét nyugisabb napjain élj a busz, metró, villamos adta lehetőségekkel.

Ha pedig csak a közelbe mész, a lábad is megteszi, nem kell a sarki közértbe is kocsival járni. 

Kerüld el!  

Ha szmogriadó van érvényben, 

- ne tartózkodj sokat az utcán, 

- tartsd zárva az ablakot, 

- hétvégénként menj ki a városból olyan helyre, ahol nagyot sétálhatsz, és friss levegőt szívhatsz 

- ne használj sprayket, oldószereket, erős kémiai anyagokat.