Elektronikus chip kutyának - Nyíregyházán is kötelező lesz

A jövő év elejétől a négy hónaposnál idősebb kutyák csak elektronikus chippel, úgynevezett transzponderrel megjelölve tarthatóak. Már nincs egy hónapjuk a kutyatartóknak,  hogy – állatorvost felkeresve -  a házi kedvencüket egyedi azonosító chippel megjelöltessék. 

 

 
 
2013. január 1-jétől hatályba lép a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló  kormányrendelet módosítása, amely szerint az európai elvárásokhoz igazodva - a négy hónaposnál idősebb kutyák ilyen módon történő  megjelölése kötelező.
 
Az egyedi azonosítóval még nem rendelkező állatok gazdáinak január elsejéig kell elvégeztetniük ezt a viszonylag gyors és egyszerű  állatorvosi beavatkozást, amelynek során egy rizsszem méretű  elektronikus szerkezetet ültetnek a kutya nyakába. A leginkább oltáshoz hasonlítható, néhány perces művelet lehetővé teszi a kutyák azonosítását, megkönnyítve ezzel a kutyák nyilvántartását, nagyobb esély lesz az elveszett, ellopott állatok nyomára bukkanni, és ezzel várhatóan csökkenhet a kóbor kutyák száma, valamint országosan is egyszerűbb lesz a kutyák számának meghatározása.
 
Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény maximálja a chip beültetéséért elkérhető díjat, így az állatorvos legfeljebb 3500 forintot kérhet az állat gazdájától. A rendelet betartását a jegyző és az állategészségügyi hatóság ellenőrzi. Tapasztalatok szerint a városban működő  állatorvosok, állatorvosi szolgáltatók felkészültek a beavatkozások elvégzésére, az aktuális díjakról a kiválasztott szolgáltatónál  érdeklődhetnek.
 
2013-ban „kutyanépszámlálás” lesz Nyíregyházán
 
Egy 2012-ben hatályba lépett szabályozás szerint az önkormányzatoknak 3 évente ebösszeírást kell tartaniuk.  Az állatok védelméről  és kíméletéről szóló törvény új szabályai szerint a helyi önkormányzat ebrendészeti feladatainak elvégzése érdekében, illetve a veszettség elleni oltás járványvédelmi vonatkozásaira tekintettel végzi el az ebösszeírást, amely a kutyatartóknak különösebb költséggel nem jár majd. Fontos kiemelni, hogy önkormányzatunk továbbra sem tervezi „ebadó” bevezetését, a kutyák összeírására kizárólag az említett jogszabály kötelező érvényénél fogva kell majd sort kerítenünk 2013-ban. A várhatóan 1-2 hónapos időtartamra tervezett „kutyanépszámlálásra” - kötelező adatszolgáltatásként - egy kutyatartásról szóló nyilatkozat kitöltésével kerül majd sor, amelynek részleteiről, a kutyatartók teendőiről az ebösszeírás megkezdése előtt részletesen tájékoztatjuk a lakosságot.
 
 
dr. Kása Brigitta                     
 főosztályvezető
Hatósági Főosztály