Eladó házrész – mit nézzünk meg feltétlenül?

Eladó ingatlanok iránt érdeklődik, és szeretné olyan mellett letenni végül voksát, amely minden szempontból megfelel elképzeléseinek? Ha nem engedheti meg magának a budai villákat, de a lakótelepi szűkös körülményeknél némileg többre vágyik, akkor érdemes körülnéznie a néhány lakásos társasházak kínálatában. 

A házrészek akár kimagasló színvonalat is képviselhetnek, de ehhez természetesen elengedhetetlen, hogy több szempontot figyelembe vegyen már az ingatlan első megtekintésekor is. Az eladó házrészek az ingatlantajolo.hu szerint is többféle árszínvonalon, s ennek megfelelően eltérő minőségben vannak jelen a piacon. 
 
Mivel jó esetben csak egyszer vásárol ingatlant, így érdemes körültekintő keresgélésnek megelőznie a konkrét választást. Különösen így van ez akkor, ha házrészben gondolkodik. Nagyon fontos, hogy tisztában legyen az eladó ingatlan jogi viszonyaival, helyrajzi számok alakulásával, ugyanis nem ritka, hogy két vagy több tulajdonos ingatlanja ugyanazon a helyrajzi számon van bejegyezve. Legjobb, ha ügyvéd segítségét kéri a kérdéses esetekben, főleg, ha valószínűleg vásárlásra kerül sor. 
 
Mivel bizonyára közvetlen közelében élnek majd más családok, így nem árt, ha előre tájékozódik arról, kik lennének esetleges szomszédjai a társasházban,vagy a házrész melletti ingatlanban. Az eladók nem szívesen híresztelik, ha gond adódott az együttéléssel a szomszédokat illetően, hiszen ez jelentősen megnehezíthetné, hogy sikerüljön túladni a házrészen. Érdemes szemfülesnek lennie, esetleg érdeklődnie a környékbeliektől arról, mennyire nyugodt az adott városrész, és megéri-e arrafelé ingatlant, házrészt vásárolni.
 
Az emberi tényező mellett maga az elrendezés is rendkívül fontos. A közös udvaron való osztozkodás számos vitás helyzet okozója lehet, de az sem mindegy, hogy külön bejárattal rendelkezik-e a házrész, illetve vannak-e a szomszédokkal közösen használatos útszakaszok, helyiségek. 
 
 
Mivel jövője megtervezéséről van szó, így nem csak a vételárra érdemes figyelni, hanem az Ingatlantájoló szakemberei is úgy vélik, hogy nem mindegy, mennyi rezsi költséggel jár majd az eladó ingatlan fenntartása. Ha közös költséggel is számolni kell, annak összegét mindenképpen tudja meg előre, hogy ne utólag érjék kellemetlen meglepetések. A nyílászárók és a szigetelés állapota sokat elárul arról, mennyit kell majd telente a fűtésre szánni. Joggal várhatja el, hogy a silány minőségű hőszigetelés, vagy az elavult, szétkorhadt ablakok miatt kedvező áron juthasson egyik vagy másik ingatlanhoz, hiszen ezek fontos tényezők a választásnál. 
 
A piaci kínálatban rengeteg eladó házrésszel találkozni, és a döntés sokszor bizony valóban nem egyszerű. Saját teendőit könnyítheti meg, ha konkrét elképzelésekkel kezd el nézelődni az ingatlanközvetítők hirdetései között. Ár szempontból biztosan megvannak a tervei, de nem árt, ha az elrendezéssel, fűtési típussal, mérettel, vagy elhelyezkedéssel kapcsolatban is van már egy kialakult kép a fejében, így egyszerűbb lesz szűrni a találatok között, és jobb eséllyel indul, hogy valóban Önnek tetsző, igényeit kielégítő ingatlanra bukkanjon a házrészek között.